- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Počelo punjenje „Severnog toka 2“

© Foto : Maxim ShemetovLogo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Kompanija „Nord strim AG“ počela je da puni gasom prvi krak gasovoda „Severni tok 2“.
„Od 4. oktobra krak će se postepeno puniti gasom kako bi se dostigli zapremina i pritisak potrebni za dalja tehnička ispitivanja. Ranije su obavljeni radovi na praćenju celovitosti gasovoda, uključujući unutrašnji pregled cevi pomoću posebnih dijagnostičkih uređaja (tzv. ‘pametnih’ klipova), kao i spoljna vizuelna i instrumentalna provera“, navodi se u saopštenju „Nord strima 2“ (pripada „Gaspromu“).
„‘Nord strim 2’ će dodatno saopštiti o sledećim tehničkim koracima“, naglašava operator.
„Gasovod je izgrađen i prošao je nezavisnu sertifikaciju u skladu sa važećim tehničkim i industrijskim standardima kako bi se obezbedio njegov pouzdan i bezbedan rad. Puštanje u rad drugog kraka se nastavlja“, dodaje se u saopštenju.
Danska energetska agencija objavila je u ponedeljak da je „Nord strim 2 AG“ ispunio sve uslove za puštanje gasovoda u rad. Agencija je izdala građevinsku dozvolu „Nord strimu 2“ 30. oktobra 2019. godine, a operativnu dozvolu 1. oktobra 2020. godine.
„Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Projekat realizuje operator „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom – „Gaspromom“. Finansijski partneri su evropske firme „Rojal dač šel“, „OMV“, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.
Kompanija „Gasprom“ je u septembru saopštila da je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
RUSIJA
Rusija: „Severni tok 2“ je nemoguće zaustaviti, gas uskoro stiže u Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala