Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obnovljen spomenik crvenoarmejcima u Novom Bečeju /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOtkrivanje spomen-ploče crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Otkrivanje spomen-ploče crvenoarmejcima u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Uoči obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu, na spomen-obeležju podignutom u čast palih boraca Crvene armije na Tiskom keju, postavljene su ploče sa imenima stradalih vojnika, čime je spomenik nakon 70 godina vraćen u originalno stanje.
Cveće na spomenik su položili predstavnici ambasade Rusije i Belorusije, kao i predstavnici opštine Novi Bečej, udruženja „Vološin“ i udruženja „Oficiri Rusije“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObnovljen spomenik Crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Obnovljen spomenik Crvenoarmejcima u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Obnovljen spomenik Crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Monumentalni spomenik od crnog mermera, podignut 1946. godine, posvećen je dvadeset četvorici crvenoarmejaca koji su živote izgubili na prelazu reke Tise tokom oslobađanja ovog srednjebanatskog mesta u Drugom svetskom ratu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOtkrivanje spomen-ploče crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Otkrivanje spomen-ploče crvenoarmejcima u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Otkrivanje spomen-ploče crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Ideja da se spomenik vrati u originalno stanje, prema rečima Željka Perića, predsednika Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološin“, postoji dugi niz godina, ali se do prošle godine nije mogla sprovesti u delo. Međutim, dolaskom ćerke i unuke jednog od poginulih crvenoarmejaca, želja stanovnika Novog Bečeja da na neki način isprave nepravdu prema poginulim borcima Sovjetskog Saveza je nezaustavljivo krenula put ostvarenja.
„Dolaskom ćerke i unuke kapetana Pedajeva čiji su posmrtni ostaci sahranjeni ovde, ova ideja počela je da se ostvaruje. Pri prvom našem susretu, videvši fotografiju spomen obeležja nastalu neposredno nakon njegovog podizanja, pitale su me kako se može vratiti u originalno stanje”, objašnjava Perić.
Vojnom izaslaniku Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Srbiji, pukovniku Vladimiru Bikovu je poveren zadatak da se ta ideja sprovede u delo. Uz saglasnost opštine Novi Bečej i odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika, krenulo se u realizaciju.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObnovljen spomenik Crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Obnovljen spomenik Crvenoarmejcima u Novom Bečeju  - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Obnovljen spomenik Crvenoarmejcima u Novom Bečeju
Prema rečima predsednika Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološin”, sprovođenje u delo zamisli o vraćanju table sa imenima poginulih crvenoarmejaca je dalo krila nekim novim inicijativama koje će ovo društvo pokrenuti, od kojih je jedna da se park, u kome se spomenik nalazi, nazove po pukovniku Ananiju Josifoviču Vološinu koji je poginuo prilikom forsiranja reke Tise pri oslobađanju Novog Bečeja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala