- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Misteriozni napadi na ljude i pse na Aljasci

CC0 / Pixabay / Enkoridž, najveći grad američke savezne države Aljaska
Enkoridž, najveći grad američke savezne države Aljaska - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Vlasti američke države Aljaska istražuju misteriozne napade na ljude i pse u gradu Enkoridžu, a glavni osumnjičeni su nasilne rečne vidre.
Tri napada vidri zabeležena su u septembru, a u jednom je povređeno dete, pa su zvaničnici Odseka za ribarstvo upozorili stanovnike Enkoridža da budu na oprezu u blizini lokalnih reka i jezera.
Devetogodišnji Ajden Hernandez povređen je kada ga je napala vidra dok je sa bratom snimao te životinje na jednom jezercetu. Kada ga je jedna vidra pojurila, on je pao, a druge su nasrnule na njega i izgrebale ga i izujedale, ispričala je njegova majka Tifani Hernandez „Enkoridž dejli njuzu“.
Posle toga, zabeležena su još dva napada, koja su se odigrala istog dana. U prvom su vidre napale psa, a onda ujele njegovu vlasnicu koja je pokušala da ga odbrani. U drugom, napadnut je jedan pas u blizini jezera.
Slični napadi zabeleženi su i 2019. godine, kada su vidre nasrnule i povukle pod vodu dva psa. Vlasnik jednog zaplivao je za njim i sam je bio napadnut.
Iako se zasigurno ne zna koliko nasilnih vidri je umešano u napade, biolog Dejvid Betl iz Odseka za ribarstvo, veruje da je u pitanju samo jedna grupa.
„U sve incidente bilo je umešano između četiri i pet vidri. Imajući u vidu retkost ovakvog ponašanja kod njih i činjenicu da je prvi napad u Enkoridžu prijavljen 2019. godine, a onda su se napadi ponavljali, veoma je verovatno da se radi o jednoj grupi koja je već duže vreme zajedno ili se povremeno okuplja“, rekao je Betl „Lajvsajensu“.
On objašnjava da su napadi vidri na pse verovatno odbrambena reakcija zbog straha. Međutim, kako dodaje, većina vidri ne pokazuje jaču reakciju prema psima ili ljudima, naprotiv, veoma su radoznale, ali ne i agresivne životinje, pa je ovakve napade teško objasniti.
„Moguće je da su učestvovale u nekom incidentu koji je uključivao pse, pa su naučile da od njih moraju da se brane, ali je to nemoguće definitivno zaključiti“, kaže Betl.
CC0 / pixabay / Vidre su poznate kao radoznale, ali ne i kao agresivne životinje
Vidre - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Vidre su poznate kao radoznale, ali ne i kao agresivne životinje
Prema analizama Okeanografskog društva SAD, od 1875. do 2011. godine zabeleženo je 39 napada vidri širom SAD. Od toga, 15 se dogodilo na Floridi, a u 24 slučaja napada bilo je u pitanju besnilo.
Vidre najčešće ljudima mogu da nanesu samo lakše povrede, ali je zabeležen i posebno težak slučaj 2018. godine, kada je žena (77) sa Floride zbog povreda koje su joj nanele vidre završila sa čak 200 šavova na telu.
Vidra - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Mislilo se da je izumrla: Džinovska vidra iznenadila naučnike /video/
Vidra i kit ubica: Ko je pobedio - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2020
Vidra i kit ubica: Ko je pobedio /video/
Vidra - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2020
Zbog korone Španci moraju da usmrte 93.000 vidri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala