- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Ne vidimo povod za provere u vezi sa „Pandorinim papirima“

CC0 / Rixabay / Dokumenti
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Kremlj ne vidi povod za bilo kakve provere u vezi sa objavljivanjem „Pandorinih papira“, koje sadrže skup neosnovanih tvrdnji, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Iskreno govoreći, tamo nismo videli nikakva skrivena bogatstva najbližeg Putinovog okruženja. Ne znam, izgleda da će nastaviti sa objavljivanjem, ali do sada nismo videli ništa posebno. Recimo da nam je rad te organizacije takođe veoma poznat, ne znamo odakle i na koji način prikupljaju informacije“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kako Kremlj komentariše informacije o „skrivenom bogatstvu“ ljudi iz Putinovog okruženja.

Ranije je Međunarodi konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) koji, između ostalog, finansira i jedan od fondova Džordža Soroša, objavio „Pandorine papire“ o navodnoj umešanosti niza svetskih lidera u ofšor šeme. Spominje se preko 35 aktuelnih i bivših političara, kao i oko 300 službenika iz oko 100 zemalja.
U istraživanju konzorcijuma novinara Amerika je proglašena za najveće poresko utočište.
Konzorcijum je opisao istragu kao svoje najveće razotkrivanje finansijskih tajni. Kako je naveo, dosije sadrži reportaže preko 600 novinara iz 117 zemalja i podaci koji se sastoji od preko 11,9 miliona datoteka koje su dobili usled curenja podataka.

U „Pandorinim papirima“ imena i iz Srbije i regiona

U međunarodnom projektu „Pandorini papiri" pojavila su se dokumenta procurela iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Trident Trust“, koja pokazuju, kako prenose mediji, da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.
Navodi se da je Siniša Mali registrovao dve ofšor kompanije, koje su kupile dve bugarske firme, koje su posedovale stanove u letovalištu. Tužilaštvo u Srbiji je svojevremeno pokrenulo postupak, ali je zbog nedostatka dokaza odustalo od istrage.
Osim Siniše Malog u Pandorinim papirima pojavljuje se i ime Nikole Petrovića bivšeg direktora „Elektromreže Srbije“.
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva tajne poslove i Mila i Blaža Đukanovića u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama. Milo i Blažo Đukanović su, kako prenosi MANS, 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.
Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala