- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodikovo pismo zvaničnicima EU: Stavljeni ste u funkciju rušenja BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić i Milorad Dodik
Željko Komšić i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, premijeru Slovenije Janezi Janši u kojem je, povodom Samita EU - zapadni Balkan ukazao da BiH nije donela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.
Ukazavši na značaj ovog samita, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja, za budućnost regiona i BiH, kao i činjenicu da će se usvajati platforma o kojoj niko u BiH nije zauzeo stav, Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH, ali da uopšte nije zakazana sednica na kojoj je o svemu tome trebalo razgovarati, objavio je RTRS.
„U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsedništva BiH“, poručio je Dodik i podsetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsedništva BiH.
S obzirom na činjenicu da je predsedavajući Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit iako nisu sprovodeni neophodni zakonski uslovi predviđeni Poslovnikom o radu Predsedništva BiH, Dodik je pojasnio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaktera potrebno je sazvati sednicu Predsedništva BiH da bi se konsenzusom donela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.
„Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se“, istakao je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH je u pismu Fon der Lajenovoj naglasio da je verovao da je razumela i shvatila kako funkcioniše Predsedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidi da to sve nije tako, te da još veruje da je loše savetovana kada je na prestojeći Samit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšić.
„Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju - podržavaju samo raspad. Nažalost, svedoci smo situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH“, konstatovao je Dodik.
On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.
„Zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dve od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamene teza. Posledično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje da zatvori oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja“, naglasio je Dodik.
On je u pismu Mišelu ukazao da delegacija koja će prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojem nivou.
Srpski član Predsedništva BiH podsetio je Mišela da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice.
U pismu Janši, čija zemlja predsedava EU i domaćin je samita, srpski član Predsedništva je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada Komšić ne traži odluku Predsedništva BiH koja je neophodna za učešće u ime BiH.
„Uvaženi predsedniče Vlade, ovo se dešava u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice“, istakao je Dodik.
On je izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pažnju na nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma.
Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.
 Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
REGION
Dodik: Komšića i njegove sagovornike objedinjuje neskrivena mržnja prema Srbima
Željko Komšić pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
REGION
Temelji dejtonske Bosne i Hercegovine uzdrmani danas u Njujorku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala