Dobitnica nagrade „Milan Mladenović“, Ana Ćurčin: Sada pišem, sviram i pevam na srpskom

© Foto : Danilo MijatovićAna Ćurčin
Ana Ćurčin - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Proces tranzicije na srpski jezik za mene je bio veoma zahtevan. Bilo mi je potrebno da osvojim prostor srpskog jezika u kojem će moja muzika boraviti i koji će biti nadogradnja estetike i poetike koju smo stvorili na prethodnim albumima, kaže za Sputnjik Ana Ćurčin koja je za pesmu „Tu“ osvojila regionalnu nagradu „Milan Mladenović“.
Ova se nagrada dodeljuje svake godine na rođendan umetnika, rok pesnika i legendarnog muzičara Milana Mladenovića za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije.
Ovogodišnji laureati Ana Ćurčin i njena grupa „Ana & The Changes“ uglavnom stvaraju muziku na engleskom jeziku, ali su tokom pandemije promenili kurs i okrenuli se kompozicijama i tekstovima na maternjem jeziku, odakle se iznedrila upravo pobednička pesma „Tu“.

Nova poetika na srpskom jeziku

„Prošle godine sam prvi put napisala muziku za pesmu ’Zla’ na srpskom jeziku čija je autorka Milena Marković, što je za mene bio veliki test. Potom sam napisala pesmu ’Tu’ na kojoj sam dugo radila i shvatila da mi je bilo potrebno da osvojim prostor sprskog jezika u kojem će moja muzika boraviti“, kaže u razgovoru za Sputnjik Ana Ćurčin.
Njena muzika uspela je da se preseli, kako i naslov pesme kaže „Tu“, i nastavi poetiku koju su „Ana & The Changes“ na albumima „Sketches of Belonging“ i „Differences“ stvorili.
„Ranije se nisam osećala jezički osnaženom da pišem na srpskom jeziku. Odrasla sam slušajući muziku na engleskom i prirodno sam počela da pravim muziku na tom jeziku. Super mi je da sam se odlučila na taj korak da pišem, sviram i pevam na srpskom i hvala na pritisku, ali i na podršci“, iskrena je ona.
© Foto : Danilo MijatovicAna Ćurčin
Ana Ćurčin - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Ana Ćurčin

Prođi, biću tu da se smejemo

Pesmu o rastanku, o nemogućnosti susreta, stihove: „Prođi, biću tu da se smejemo“, žiri u sastavu Damir Urban, Kiril Džajkovski, Ivan Fece Firči, Katarina Epštajn, i Zoran Stajčić od 179 prijavljenih pesama i 14 finalista, ocenio je da se izdvajaju kvalitetom, a Ana Ćurčin otkriva da je ovu pesmu pisala upravo za vreme najrigoroznijih mera izazvanih pandemijom virusa korona.

„Glavna tema ove pesme jeste osećaj čežnje. Pisala sam je tokom prošle godine kada smo svi bili zatvoreni i zabrinuti zbog celokupne situacije u kojoj se nalazimo, zbog najbližih, zbog roditelja, zbog baki i deka. To je bio trenutak kada smo tražili način da fizički i mentalno opstanemo. Usamljenost, pitanje kako ćemo nastaviti sa životom, gde ćemo biti, kako ćemo živeti, da li da ostanemo il pobegnemo iz gradova, sve su to strahovi i dileme sa kojima smo se suočavali“, navodi umetnica.

Ana Ćurčin - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Svakodnevno preispitivanje pozicija, tu ili na nekom drugom mestu, drugom gradu, državi, kontinentu, mesto je za stvaranje, a prema mišljenju Ane Ćurčin, ono dolazi iz usamljenosti, nemira, nespokoja.
„Ovu sam pesmu napisala u studiju, sama, i tu sam kanalisala sve kroz šta sam prolazila. Dok stvara, svako ima svoje aspiracije i to se konstantno menja. Ono što je nepromenjivo za mene jeste da kreativnost dolazi iz nemira i iz suštinske potrebe“, ističe ona.
Kantautorka priznaje da muzika za nju često ima terapeutsko svojstvo i neophodna joj je za njeno biće, a baš u nagrađenoj pesmi ona je šapnula, odnosno uzviknula „dođi da sviramo“.
„Svako od nas ima nešto što mora u životu da napravi da bismo bili ok. To su za mene muzika i kreativni proces“, naglašava laureatkinja nagrade „Milan Mladenović“.
Ana Ćurčin - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2020
Muzika iz filmova i TV reklama — Kakve nam je „Scene“ priredila Ana Ćurčin

Snaga muzike Milana Mladenovića da nas sve uveže

„Ana & The Changes“ koji čine Goran Antović na klavijaturama, Marko Cvetković na basu i Filip Mratinković na bubnjevima treći su po redu laureati nagrade „Milan Mladenović“ posle bendova „Dram“ i „Artan Lili“, a naša sagovornica kaže da je dodatni značaj ovog konkursa to što se odigrava na regionalnom nivou.

„Nedostaje nam više institucionalne podrške kako bismo uspeli da našu muziku podelimo sa publikom. Ovaj je konkurs velika stvar za muzičku scenu, pre svega zato što možemo da se upoznamo sa muzikom i umetnicima iz celog eks Ju područja“, navodi ona.

Biti laureat nagrade koja nosi ime Milana Mladenovića sa svim porukama koje su pod njegovim imenom zaključane, kako ona kaže, velika je čast i ujedno inspiracija da nastavi dalje.
„Muzika iz opusa Milana Mladenovića klasici su za nas iz kojih možemo da crpimo znanje. Imajući u vodu da je njegova muzika nekada, uprkos svemu, imala snage da nas sve uveže, ne preostaje nam ništa drugo osim da iskoristimo ovo priznanje i sa novom energijom nastavimo da se bavimo muzikom danas", zaključuje Ana Ćurčin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala