- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Direktor "Bajonteka": Za sledeću generaciju sojeva virusa biće potrebne nove vakcine

© AP Photo / Frank AugsteinPripreme za davanje "Fajzer"-"Bajontek" vakcine protiv virusa korona u Velikoj Britaniji
Pripreme za davanje Fajzer-Bajontek vakcine protiv virusa korona u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Nove vakcine protiv virusa kovid 19 biće potrebne do sredine 2022. godine za borbu protiv „sledeće generacije“ sojeva virusa, kaže izvršni direktor kompanije "Bajontek" Ugur Šahin.
Nova vakcina „skrojena“ za ciljanje verovatnih budućih mutacija korona virusa kovid 19 verovatno će biti potrebna do sredine 2022. godine, rekao je direktor "Bajonteka" biotehnološke kompanije koja je razvila vakcinu Fajzer.
Šahin je precizirao za Fajnenšel tajms da su varijante kovida 19, poput soja Delta, zaraznije, ali da se mogu rešiti pojačanim vakcinama.
Međutim, dodao je da će se pojaviti mutacije koje bi mogle proći pored imunološke odbrane stečene vakcinom.
„Ove godine druga vrsta vakcina je potpuno nepotrebna. Ali sredinom sledeće godine mogla bi biti drugačija situacija “, rekao je Šahin, dodajući da će biti potrebne„ prilagođene “verzije trenutnih vakcina za posebno ciljanje novih sojeva koji se pojavljuju.
„Ovaj virus će ostati i dodatno će se prilagoditi. Nemamo razloga da pretpostavimo da će se virus nove generacije lakše nositi sa imunološkim sistemom od postojeće generacije. Ovo je kontinuirana evolucija i ta evolucija je tek počela", rekao je Šahin.
Šahin je predvideo da će programi vakcinacije do sledeće godine imati dva glavna toka, pojačane injekcije za one koji su već bili vakcinisani i nastavak kampanje za vakcinisanje onih koji do sada nisu imunizovani, preneo je RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala