- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena uglja u Evropi probila dvadesetogodišnji rekord

© REUTERS / DAVID W CERNYRudnik uglja u Poljskoj
Rudnik uglja u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Termalni ugalj u Evropi prošle nedelje je dostigao cenu od 232,2 dolara za tonu, oborivši rekord od najmanje 20 godina, prenosi međunarodna agencija za cene „Argus“.
Cena termalnog uglja sa kalorijskom vrednošću od 6.000 kkal/kg u severozapadnoj Evropi prošle nedelje porasla je za 16,5 odsto – na 232,2 dolara za tonu, dostigavši najviši nivo u najmanje poslednjih 20 godina. Cena goriva je premašila prethodni rekord postavljen 2008. godine za oko 6 odsto“, navodi se u saopštenju „Argusa“.
Agencija objašnjava da je rast cena ubrzan krajem septembra zbog brzog rasta cena prirodnog gasa i nedostatka uglja na evropskom tržištu. Potražnja takođe nastavlja da raste, jer je isplativost proizvodnje uglja u evropskim zemljama višestruko veća od prihoda od proizvodnje električne energije u termoelektranama na gas.
„Istovremeno ponuda uglja na evropskom tržištu ostaje ograničena, jer glavne zemlje snabdevači čvrstog goriva u regionu nemaju vremena da povećaju izvoz goriva tako velikim tempom. Zbog toga, rezerve uglja u lukama severozapadne Evrope trenutno su na najnižem nivou u poslednjih pet godina za ovo doba godine, jedva prelazeći četiri miliona tona“, ističe se u saopštenju.
Potrošači u Evropi primorani su da se nadmeću za besplatne količine uglja sa kupcima u Aziji, gde se jednako oseća nestašica uglja, što takođe doprinosi rastu cena. Trenutno je uvozni ugalj u Evropi skuplji za 14 odsto nego u Aziji, iako je do kraja avgusta bilo obrnuto, dodaje agencija.
Kineski predsednik Si Đinping izjavio je nedavno da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu. O tome šta će biti ako se pogase sve termoelektrane na ugalj u emisiji „Energija Sputnjika” govorile su stručnjak za energetiku Jelica Putniković i profesorka Fakulteta političkih nauka dr Dragana Mitrović, osnivač Centra za studije Azije i Dalekog istoka FPN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala