00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
VESTI (repriza)
16:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
VESTI (repriza)
21:30
30 min
SPUTNJIK SPORT
Samouverena Zvezda ide u Milano - jedan Partizan izašao iz problema, drugi nije
16:00
30 min
VESTI (repriza)
Zašto je Ukrajina biološka bomba i zona rizika?
16:30
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Zašto je članstvo Srbije u EU nemoguća misija
17:00
60 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ajvar ili kiseli kupus — šta je zdravije

CC0 / Pexels / Kiseli kupus
Kiseli kupus - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Kada znamo da za jednu teglu ajvara treba tri kilograma sveže paprike, postavlja se pitanje šta je sve nestalo od hranljivih materija posle obrade ovog povrća?
Postoje dva načina pripreme ajvara - mlevenjem i cepkanjem paprike, a dr Vojislav Perišić objašnjava šta je bolje i da li su u ajvaru sačuvani vitamini.
"Ako se paprika melje, onda to utiče na tranzit nutrijenta kroz creva, peristatika je brža i brže se praznite. Ajvar jeste ukusan, ali njegova hranljiva vrednost je relativno mala", kaže za Tv Prva Perišić.
Osim što je niskokaloričan, ajvar pospešuje probavu, pa ga doktor preporučuje kao premaz - ujutru ili uveče, i kao užinu. Ali da bi imao probavni efekat, mora se pojesti značajna količina - do 10 kašika.
Za razliku od zimnice, za koju Perišić kaže da nema mnogo korisnih dejstava jer "tu nema fermentacije", kiseli kupus je "kralj povrća" jer mu se procesom kišeljenja povećava količina vitamina C.
"Kiseli kupus ima mnogo vitamina C, antioksidansa, i probiotika. Raso je najhranljivija tečnost koja je dobijena fermentacijom kupusa. Kiseli kupus je bolji od običnog jer je pun probiotskih materija.
Saznajte i kako su Japanci otkrili srpski ajvar i kiseli kupus:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala