- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpski meteorolog otkriva kad će kraj vremenskim „rolerkosterima“ i kakvi će biti oktobar i novembar

© Sputnik / Lola ĐorđevićLepo vreme izmamilo Beograđane na ulice
Lepo vreme izmamilo Beograđane na ulice - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
„Rolerkoster“ vremenskih prilika ili nagli vremenski obrti i temperaturne razlike sve su prisutniji, a tako je bilo i tokom sedmice koja je iza nas. Hoće li ih biti i ubuduće i kakvo nas vreme očekuje otkriva meteorolog Nedeljko Todorović.
Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu. Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena.
„Naveo bih učestalost pojave sušnih i toplih leta. Ona se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta“, kaže Todorović.

Topla leta na svakih 35 godina

Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.
„Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta“, kazao je Todorović.
Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.
„Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni je bio 19, što zauzima šesto mesto na toj rang listi. Taj isti broj dana - 19, zabeležen je i 1921. godine“, rekao je Todorović.
Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen.

Beograd toplotno ostrvo

„U Beogradu je to malo ublaženo, jer je Beograd toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd. U oktobru je desetak, 12 stepeni, a u Zaječaru, amplituda može da bude i do 22-23 stepena“, naveo je Todorović.
Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede sledi pad temperature.
„Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva“, naglasio je Todorović.
Ako se ravnamo po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.
„Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu“, zaključio je meteorolog Todorović.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
SRBIJA
Vreme danas: Ujutru hladno, tokom dana sunčano, do 25 stepeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala