- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Protest u Tuzima kod Podgorice: Zašto nije spriječeno ubistvo 19-godišnje djevojke /foto, video/

© Sputnik / Boban NovovićProtest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke
Protest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Više stotina građana okupilo se na protestu ispred stanice policije u Tuzima kod Podgorice, jer smatraju da su organi reda i pravosuđe propustili da preventivno djeluju i spriječe ubistvo Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana (42) za koje je, kako se sumnja, odgovoran njen bivši nevjenčani suprug.
Devojka je tokom avgusta prijavljivala bivšeg nevjenčanog supruga Ilira Đokaja (28) za direktne prijetnje po život što je po nalogu tužilaštva policija prekršajno procesuirala, ali se ubistvo dogodilo prošle srijede u kući žrtvinog oca u naselju Karabuško polje. Osumnjičeni je u bekstvu i policija traga za njim.
Građanski protest zbog toga su organizovali NVO Pokret za razvoj Tuzi i Centar za ženska prava.

Djevojka prijavila nasilje i prijetnje, nasilniku samo prekršajna prijava

Organizatori protesta traže od Uprave policije, MUP-a i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo Šejlinim ubistvom, iako je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu.
© Sputnik / Boban NovovićProtest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke
Protest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Protest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke
„Protestom želimo da podržimo Šejlinu porodicu u potrazi za pravdom i da spriječimo da još života bude izgubljeno usled porodičnog nasilja i nasilja nad ženama“, navode organizatori.
Okupljeni su na protestu nosili slike Šejle Bakije, kao i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište“.
Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević rekla je da se kroz rad, već 20 godina suočavaju sa ovakvim događajima, makar jednom godišnje. Takve stvari će se dešavati, kaže Raičević, dok politika Tužilaštva ne bude drugačija.

Tužilac nije uzeo sve u obzir

„Tužilac nije uzeo u obzir sve što se ranije dešavalo. Da jeste, ubica ne bi pobjegao", kazala je ona.
Mustafa Pepić iz Pokreta za razvoj Tuzi rekao je kako su protestom htjeli da pošalju poruku da porodica Bakija nije sama. Istakao je i da žele da naprave pritisak na institucije kako bi radile svoj posao.
Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević navela je da „u institucijama sjede ljudi bez empatije“, te da organizatori protesta hoće jasno utvrđivanje odgovornosti ko nije radio svoj posao.
„Hoćemo da znamo da žene koje nam se obrate, mogu da računaju na zaštitu. U ovom trenutku izgleda da to nije tako“; kazala je ona.
Istakla je da niko nije procijenio rizik po život ubijene djevojke i da se izdaju nesuvisla saopštenja iz Osnovnog tužilaštva.
© Sputnik / Boban NovovićProtest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke
Protest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Protest u Tuzima kod Podgorice zbog ubistva devojke
Ona je kazala da joj nije jasno da niko od nadležnih nije izašao sa nekom izjavom da će u najskorijem roku biti zakazana sjednica Vlade na kojoj će biti i potpredsjednik Vlade i koordinator službi za bezbjednost, ministar MUP, direktor Uprave policije, vršilac dužnosti VDT, neko iz Sudskog savjeta i Vrhovnog suda da kažu da će ovaj slučaj biti pomno analiziran i da se utvrdi da li je u njemu bilo propusta:
„I ko je te propuste napravio“, navodi ona.
Protest je trajao tačno 19 minuta, koliko je ubijena Šejla Bakija imala godina.

Tužilaštvo: Nemamo ingerencije da djelujemo preventivno

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorica juče je saopšteno da tužilaštvo nema ingerencije da preventivno deluje, već da goni počinioce krivičnih djela, a za konkretno prijavljene prijetnje navedeno je da po zakonu potpadaju pod prekršajni odgovornost.
Protiv Đokaja je 26. avgusta podnijeta prekršajna prijava zbog prekršaja iz čl. 36 stav 2 shodno Zakonu o zaštiti nasilja u porodici. Njega je prijavila bivša nevjenčana supruga Šejla Bakija, i u prijavi je navela da joj je prijetio smrću.
Policija smatra da je Đokaj isplanirao ubistvo i za njim se još traga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala