- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najmanje 10 mrtvih u sukobu u Jemenu

© Foto : Disclose.tv/twitterEksplozija u Adenu, Jemen, arhivska fotografija
Eksplozija u Adenu, Jemen, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Najmanje 10 ljudi, među kojima četiri civila, poginulo je na jugu Jemena u sukobu između separatističkog pokreta Južno prelazno veće (STC) i njihovih rivala, u lučkom gradu Adenu.
Građani Adena preneli su da su čuli intenzivnu razmenu vatre u subotu u centralnom kvartu Krater, gde se nalaze sedište vlade i centralna banka, piše AP.
STC je grupa teško naoružanih i dobro finansiranih milicija koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati od 2015. Oni se u Adenu bore protiv naoružane verske grupe pod nazivom Bezbednosni pojas.
Zvaničnici su rekli da je desetak boraca takođe ranjeno u sukobima, koji su u subotu uveče utihnuli nakon što je Sigurnosni pojas rasporedio pojačanje, uključujući oklopna vozila.
U Adenu, inače, vlada napetost između SCT, koji želi ponovno uspostavljanje države Južni Jemen, i međunarodno priznate jemenske vlade na čelu sa predsednikom Mansurom Hadijem, oko kontrole juga zemlje.
Jemen je uvučen u građanski rat od 2014. godine, kada su pobunjenici iz redova pokreta Huti, kojeg podržava Iran, preuzeli kontrolu nad većim delom severa zemlje, uključujući prestonicu Sanu.
Hadi je morao da pobegne, najpre u Aden, a kasnije u Saudijsku Arabiju, koja je, uz podršku SAD, 2015. ušla u rat u Jemenu u nastojanju da ga vrati na vlast.
Sukob u toj zemlji sada je uglavnom došao u "pat-poziciju", ali je izazvao najgoru humanitarnu krizu na svetu, pošto je neki vid humanitarne pomoći potreban za više od 20 miliona, od ukupno 30 miliona stanovnika, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala