- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moja Rusija: Carski dvorac od šezdeset kvadrata /video, foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićEnterijer brvnare Petra Velikog u Sankt Peterburgu
Enterijer brvnare Petra Velikog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Sankt Peterburg je osnovan 27. maja 1703. godine, kada je car Petar Prvi položio kamen-temeljac tvrđave koju će kasnije nazvati Petropavlovska. Kako bi nadzirao gradnju buduće prestonice, naredio je da se za njega sagradi kuća koja se danas smatra najstarijim zdanjem u Sankt Peterburgu.
Brvnara Petra Velikog podignuta je u vrlo kratkom roku — za samo tri dana. Sagradili su je vojnici — drvodelje i tesari — mada postoji i legenda da je lično car učestvovao u izgradnji. Upravo ovde je održana i proslava povodom osnivanja novog grada koji će Rusiji otvoriti „prozor u Evropu“.
U to vreme, Rusija je ojačala svoje položaje na Baltičkom moru, tamo je vođen rat sa Švedskom, a počela je izgradnja Petropavlovske tvrđave i Sankt Peterburga, grada koji će devet godina nakon osnivanja, odlukom cara, postati nova prestonica Ruskog carstva.
Petar Veliki je sam izabrao mesto za svoj novi dom, koji je nazvan „Prvobitni dvorac“ i u kome će provesti pet godina, od 1703. do 1708.
© Sputnik / Olivera IkodinovićBrvnara Petra Velikog podignuta je za samo tri dana.
Brvnara Petra Velikog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Brvnara Petra Velikog podignuta je za samo tri dana.
Kuća napravljena od tesanih borovih brvana, ima svega 65 kvadratnih metara i samo četiri prostorije: hodnik, radni kabinet, trpezariju i malu spavaću sobu. U kući nema ni peći, ni dimnjaka, pa se veruje da je car ovde boravio samo leti...
U kući se nalazi originalni nameštaj iz Petrove epohe, kao i lične stvari cara. Ovde nema luksuznih predmeta, sve je jednostavno i praktično.
© Sputnik / Olivera IkodinovićNa radnom stolu su careva tabakera i lula od šimšira.
Radni kabinet u brvnari Petra Velikog - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Na radnom stolu su careva tabakera i lula od šimšira.
Najveću sobu od skoro 24 kvadrata car je koristio kao radni kabinet. Na radnom stolu su careva tabakera i lula od šimšira, a kraj stola je fotelja koju je Petar Veliki lično napravio.
U spavaćoj sobi, kraj umivaonika, nalazi se štap koji je pripadao caru i izlivena šaka Petra Velikog, napravljena na osnovu otiska njegove ruke 1707. godine prilikom posete livnicama gvožđa u Lipecku.
© Sputnik / Olivera IkodinovićStolica u radnom kabinetu brvnare Petra Velikog
Stolica u radnom kabinetu brvnare Petra Velikog - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Stolica u radnom kabinetu brvnare Petra Velikog
Trpezarija je takođe vrlo skromna: na stolu je posuđe koje je rad ruskih majstora, svećnjak sa dvoglavim orlom, kao i čaše napravljene u prvoj ruskoj fabrici stakla.
Nakon izgradnje Letnjeg i Zimskog dvorca, Petar više nije živeo u ovoj kući. U drugoj polovini 19. veka napravljen je park, podignuta je ograda i postavljena je bista Petra Prvog, a uvedena je i tradicija da članovi carskih porodica u posebnim prilikama ovde sade drveće. Danas radi kao muzej.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKuća ima samo 65 kvadratnih metara.
Radni sto u brvnari Petra Velikog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Kuća ima samo 65 kvadratnih metara.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala