- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

GRAD: Psihobiografija cara Dušana I Sputnjik intervju

© Sputnik / SputnjikSputnjik intervju
Sputnjik intervju - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Ovo je naslov knjige psihijatra Aleksandra Misojčića u kojoj se bavi analizom genograma Nemanjića. Porodični mit otkriva odakle je snagu crpeo po mnogima najmoćniji Srbin svih vremena - Dušan Silni.
Sputnjik intervju 3.10. 2021.
Koristeći istorijske izvore, autor je sagledao tri generacije Nemanjića, kako se to radi u porodičnoj psihoterapiji. Analizirao je jednog od najmoćnijih i najsurovijih vladara Srednjeg veka, Milutina Nemanjića, njegovog sina Stefana Dečanskog i unuka Dušana Silnog.
Ovaj porodični psihoterapeut objasnio je koliko je sukob Milutina i Stefana ostavio traga na Dušana u najranijem detinjstvu, odredio ga kao budućeg suverena koji je vladao najvećom teritorijom koju je Srbija ikada imala.
GRAD je zapravo Konstantinopolj, mesto u kome je car Dušan odrastao u izbegličkoj porodici, nakon što je deda proterao porodicu Stefana Dečanskog.
Aleksandar Misojčić govori o tome koliko je i fascinacija Carigradom odredila Dušana da poželi da vlada novim svetom.
Biće reči i o odnosu cara Dušana sa njegovom ženom Jelenom, koju je car odabrao kao što je birao svoje najbolje vojnike. Obrazovana, rečita, razborita, nadarena za politiku, fascinirala ga je, bila njegov partner u svakoj borbi, pa i pod oklopom, na bojnom polju.
Autor je Senka Miloš.
Možete nas pratiti od 21 sat na radiju Studio B na 100,8 megaherca ili onlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala