- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Apsolutno zlo“: Otkriveno 3.000 sveštenika pedofila u francuskoj katoličkoj crkvi

CC0 / Unsplash/Shalone Cason / Katolički sveštenik
Katolički sveštenik - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Oko 3.000 katoličkih sveštenika seksualno je zlostavljalo decu u Francuskoj u poslednjih nekoliko decenija, rekao je Žan Mark Sov, predsednik nezavisne komisije koja istražuje pedofiliju u Katoličkoj crkvi u toj zemlji.
Sov je otkrio taj podatak samo nekoliko dana pred objavljivanje izveštaja komisije, napisanog na 2.500 strana.
Sov, nekadašnji potpredsednik Državnog saveta Francuske, na čelu je nezavisne komisije koju je 2018 godine formirala Katolička crkva kako bi istražila seksualne zločine protiv maloletnika u svojim redovima.

Između 2.900 i 3.200 pedofila, i to je „minimalan broj“

Komisija je, posle istraživanja arhiva širom Francuske i razgovora sa žrtvama i svedocima, pripremila izveštaj koji će biti predstavljen sledeće nedelje.
Žan Mark Sov rekao je francuskim medijima da je otkriveno između 2.900 i 3.200 pedofila sveštenika i drugih crkvenih službenika koji su zlostavljali decu od 1950. godine naovamo.
Dodao je da se radi o „minimalnom broju“.
„Najstrašnije za mene bilo je to što sam video apsolutno zlo - napad na fizički i mentalni integritet dece - što se može nazvati i kao delo smrti koje su počinili ljudi čija je misija da donesu život i spasenje“, rekao je on „Žurnal di dimanšu“.

Decenije ćutanja

Objasnio je i da je od pedesetih do sedamdesetih godina 20. veka „Katolička crkva bila potpuno ravnodušna prema žrtvama“.
„Žrtve nisu postojale, dečja patnja je ignorisana“, rekao je Sov i podvukao da je crkva štitila sebe i zadržavala počinioce među sveštenstvom.
Pojedini francuski mediji navode da bi broj žrtava mogao da bude čak 100.000, što je 10 puta više nego što je komisija procenila u martu ove godine.
Katolička crkva je suočena sa velikim brojem slučajeva pedofilije, pa je Vatikan pooštrio pravila protiv počinilaca, posle nezavisnog izveštaja koji je pokazao da su visoki zvaničnici Katoličke crkve ignorisali zločine protiv dece u prošlosti, prenosi RT.
Katolički sveštenik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Osam decenija pakla: Poražavajući rezultati francuske istrage o zlostavljanju dece
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2019
Papa doneo istorijsku odluku o slučajevima pedofilije u Katoličkoj crkvi
Časne sestre - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2020
Užas u Nemačkoj: Časne sestre vodile decu sveštenicima i moćnicima koji su ih silovali
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala