- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Svet pred krizom nesagledivih posledica, ponosan sam što smo pustili gas kroz Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza.
Vučić je, na otvaranju biznis haba Srbije u Dubaiju, rekao da u svetu svi trenutno o tome ćute.
„Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju“,naveo je on.
Vučić je rekao da trenutno preko gasovoda koji ide preko naše zemlje uzimamo 6,5 miliona kubika gasa, da imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika.
Ukazao je da je to važno, navodeći da je cena gasa u Nemačkoj, na primer, skočila u nebesa, da u Velikoj Britaniji fabrike hoće da napuste zemlju zbog cene energenata.
„Nasa cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome“, rekao je on.
Vučić je dodao i da bi pitao sve koji su predlagali da se ugalj više ne koristi za pravljenje struje, šta bi sada rekli o tome.
„Mi ćemo struju da imamo, pitanje je samo po kojoj ceni, koliko će država da gubi. A, pričali su bajke, da ne treba ugalj, da bi da zatvaraju nuklearke...“, rekao je Vučić.
On je kazao da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga svaki posao koji privrednici donesu u zemlju, svaki dinar koji zarade i donesu u Srbiju važniji nego ikada.
Najavio je da će se uspostaviti poseban tim PKS i vlade Srbije koji će se baviti tim problemom, jer je pred nama kriza nesagledivih razmera.
„Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo“, podvukao je Vučić.
Naglasio je da je lepo u prostorijama biznis haba, ali da je mnogo važnija sva logistika koja se pruža privrednicima koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE), i drugim zemljima.
Poželeo je privrednicima da naprave što više dogovora, sklope što više poslova, ali i prijateljstava.
„Nekada nije moguće odmah sklopiti poslove, jer postoje neki problemi, ali za godinu i dve, odnosno i tri, prijateljstvo će doneti rezultat. Siguran sam da ćemo uspeti da napravimo nešto što je opipljivo za ljude. UAE su istinski prijateljska zemlja i dobar je trenutak da deo naših poljoprivrednih i industrijskih proizvoda nađe mesto na tom tržištu, ali i Bahrejna, Omana i nekih drugih zemalja u regionu“, objasnio je on.
Vučić je kazao da treba da pokušamo da se sa tog tržišta širimo dalje Aziji, Srednjoj Aziji i Istoku.
„Odavde možemo da napravimo dobar proboj prema Indiji, Pakistanu i Kini“, naglasio je on.
Vučić je rekao i da je Biznis hab na izloži u Dubaiju prilika da Srbija ponudi sve najbolje što ima, od konditorskih proizvoda, vinarske industrije do IT sektora, visoke tehnologije, veštačke inteligencije, da ponudimo saradnju u poljoprivredi, oblasti energetike...
„U svim oblastima smo spremni za saradnju, vi se samo borite, to je moja molba“, obratio se Vučić privrednicima.
Kako je rekao, sve što izvezu iz Srbije, od roba i usluga, i sve što zarade, od ogromnog je značaja za zemlju, posebno u ovom trenutku, dodajući da država stoji na raspolaganju privrednicima, da im pomogne koliko može.
„Iskoristite sve što možete, dva, tri dogovora, jer nama je to važnije od cene koju plaćamo ovaj prostor na izložbi“, poručio im je Vučić.
On je ukazao i da se vrata Istoka polako, ali sve šire otvaraju, ukazujući da se struktura investicija promenila.
„Prvi put ove godine imamo u prvih devet meseci 2,9 milijardi investicija, dolaze nam najbolje godine, ali se promenila struktura tih investicija. Među prve tri kompanije, dve su iz Kine, što nikada nije bio slučaj. Dolaze sve više kompanije sa Istoka. Dominiraju evropske, nemačke kompanije, ali se situacija polako menja“, rekao je Vučić.
„Otvarajte vrata Srbije, privlačite sve što možete, zarađujte da zemlja može da ide napred“, poručio je predsednik Srbije i dodao da privrednici vuku zemlju napred.
Ponovio je i da je potvrđeno da se do kraja godine očekuje rast BDP-a od sedam odsto, ali da se on nada, da taj rast može da bude i 7,5 procenata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala