- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tajvan: Kina upala u naš vazdušni prostor sa 38 aviona

© Chinese Ministry of National DefenseKineski lovci J-16
Kineski lovci J-16  - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Tajpej je danas oštro kritikovao Peking, nakon što je došlo do najvećeg upada kineskih ratnih aviona u vazdušni prostor Tajpeja, jer je 38 kineskih aviona ušlo je u defanzivnu zonu ostrva.
Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, žalio se više od godinu dana zbog čestih misija kineskih ratnih aviona u vazdušnoj zoni ovog ostrva, najčešće na jugozapadnom delu, u blizini ostrva Pratas, navodi Rojters.
Tajvanski lovci susreli su se sa 38 kineskih aviona u dva talasa u petak, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, koje je navelo da je Tajpej dodao lovce da upozore kineske avione, dok su protivvazdušni raketni sistemi odmah uključeni kako bi pratili situaciju, preneo je Rojters.
"Kina je bezobzirno učestvovala u vojnoj agresiji, nanoseći štetu regionalnom miru", izjavio je danas premijer Tajvana Su Ceng Čang.
U prvom talasu naletelo je 18 aviona tipa J-16 i četiri Su-30, plus dva bombardera H-6 sposobna da nose nuklearno oružje, kao i jedan avion za ciljanje podmornica, dok je u drugom talasu bilo 10 aviona J-6, dva H-6 i osmatrački avion, preciziralo je ministarstvo.
Kina zasad ništa nije komentarisala, a tokom prethodnih letova govorila je da je išla da zaštiti suverenitet teritorije, ali i zbog "dosluha" između Tajvana i SAD, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala