Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Studentski front hoće himnu "Hej Sloveni" umesto "Bože pravde"

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaStudenti na predavanju
Studenti na predavanju - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Organizacija Studentski front izričito se protivi preporuci Ministarstva prosvete da na svim fakultetima prvi dan nastave u novoj akademskoj godini u Srbiji započne izvođenjem himne "Bože pravde". Studentski front smatra da to nije prikladno za prosvetne ustanove, saopštila je ta organizacija.
"Naša studentska organizacija se ponosi svojim rodoljubljem, međutim, principijelno smatra da izvođenje himne 'Bože pravde' nije prikladno za visokoškolske, kao ni druge prosvetne ustanove. Prvi razlog je taj što se u toj himni spominje 'bog', a na univerzitetu u Srbiji bivstvuju i studenti, profesori i drugo osoblje koji nisu vernici", ističe se u saopštenju.
Drugi razlog je taj što se u toj himni spominje samo srpski narod, a na univerzitetu u Srbiji bivstvuju i studenti, profesori i drugo osoblje koji nisu pripadnici srpskog, već dolaze iz redova drugih naroda. To su i osnovni razlozi zbog kojih Studentski front spada u red onih koji smatraju da aktuelna himna ne izražava stremljenja svih građana naše zemlje, navodi SF.
Studentski front se zalaže za povratak nekadašnje himne "Hej, Sloveni", koja je uvek bila prihvaćena od svih naroda i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji, preneo je portal 021.
Studentski front izražava negodovanje i neslaganje zbog toga što je inicijativa za izvođenje "Bože pravde" na fakultetima potekla od Studentske konferencije univerziteta Srbije - SKONUS, a kolegama iz te organizacije SF poručuje da se "patriotizam ne manifestuje formalnim zahtevima, već se ljubav prema narodu i zemlji iskazuje, između ostalog, zalaganjem za ukidanje 'Bolonjske deklaracije i uvođenjem besplatnog studiranja".
Ističe se da bi SKONUS, kao studentska organizacija, "upravo trebalo zdušno da se zalaže za te dve stvari i da na taj način iskaže istinsko rodoljublje", ali da "ta organizacija to ne čini, zbog čega je veliki broj studenata opravdano ne smatra svojim legitimnim predstavnikom".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala