- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska pravoslavna crkva: Patrijarh Vartolomej ne može da bude lider svih pravoslavaca

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaVaseljenski patrijarh Vartolomej
Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Vaseljenski patrijarh Vartolomej izgubio je svu kanonsku svest i predstavlja samo sopstvenu crkvu i one koje još uvek u njemu vide lidera, dok Ruska crkva nije među njima, izjavio je portparol Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion.
„Patrijarh Vartolomej izgubio je pravo da se predstavlja kao duhovni lider pravoslavnog stanovništva koje broji 300 miliona ljudi, on više ne predstavlja svetsko pravoslavlje – on predstavlja samo svoju crkvu i one koje žele da ih on predstavlja. Ruska pravoslavna crkva nije jedna od njih“, kazao je on.
Ruski mitropolit takođe tvrdi i da je patrijarh Vartolomej izgubio predstavu o tome šta treba da radi sa ostalim pomesnim crkvama.

„Ne samo da deluje bez saglasnosti drugih, već i protiv jasno iznetih stavova Ruske pravoslavne crkve. Upravo je zato on i zaslužio te reči koje mu se upućuju, zaslužio ih je u punoj meri, prestao je da bude prvak među sebi ravnima u porodici pomesnih crkava, a tako nečeg u pravoslavnoj tradiciji nema“, naglasio je.

Podsetimo, mitropolit Ilarion je i ranije kritikovao patrijarha Vartolomeja pre svega po pitanjima vezanih za njegovu nedavnu posetu Ukrajini rekavši da je on došao na poziv državne vlasti i raskolnika iako većina vernika njega ne smatra svojim pastirom.
„Želeo bih u vezi sa ovom posetom da podsetim na reči iz Jevanđelja po Jovanu: Ko ne ulazi na vrata u ovčje dvorište, već se ponekad popne lopov je i razbojnik, dok je onaj koji ulazi na vrata pastir stada“, rekao je tada portparol Ruske pravoslavne crkve Ilarion.
Mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
RUSIJA
Ruski mitropolit uporedio vaseljenskog patrijarha sa razbojnikom i lopovom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala