- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Uklonjene sve prepreke za priznavanje ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u SZO

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Uklonjene su sve prepreke za priznavanje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preostale su neke administrativne procedure, rekao je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.

„U potpunosti je uzet u obzir stav Rusije o registraciji i promociji ruske vakcine 'Sputnjik Ve'. Do danas smo rešili sva pitanja. Sada je neophodno da kompanija, koja se bavi registrovanjem vakcine u SZO, potpiše i dostavi niz dokumenata. To je administrativna procedura. Do danas su sve barijere uklonjene, ne vidimo nikakve prepreke za dalji rad. To je potvrdio generalni direktor SZO“ , istakao je Muraško nakon sastanka sa predstavnicima SAD u Ženevi.

On je dodao da je Rusija razgovarala sa Amerikom o međusobnom priznavanju kovid-sertifikata.
„Saslušali su argumente, shvataju da je to racionalno. Odobravanje vakcine za prodaju na tržištu i odobravanje za prevenciju kovida su različiti procesi. Mislim da su kolege kompetentne, informisane, da će analizirati naše reči i da ćemo se vratiti na taj razgovor“, dodao je ruski ministar.
O temi međusobnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji razgovarano je i tokom bilateralnih kontakata ruske delegacije sa drugim zemljama-članicama SZO, konkretno Francuskom, Kenijom i drugim.
„Razgovarano je, između ostalog, i sa Amerikom. Za SAD je to pitanje aktuelno. Razgovarano je o pristupima, uključujući procenu efikasnosti vakcina, bez procedura prekvalifikacije vakcina za prodaju na tržištu. O tome je razgovarano u SZO“, precizirao je Muraško.
Prema njegovim rečima, svi predstavnici „shvataju racionalnost tog pristupa, a to će dalje morati da razrade države kojima smo predložili ovaj mehanizam“.
„Mislim da ćemo dobiti odgovore u najskorije vreme“, ističe ministar.
Direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev saopštio je početkom juna da stručnjaci EMA tokom ekspertize vakcine "Sputnjik Ve" nisu našli kritične zamerke ni povodom procesa testiranja, niti oko proizvodnog dela.
Nakon toga je zamenik ministra zdravlja Ruske Federacije Sergej Glagolev rekao da bi u narednim mesecima Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i EMA mogle da registruju "Sputnjik Ve".
Ampule sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
RUSIJA
Evropska agencija za lekove traži dodatne informacije o "Sputnjiku Ve"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala