- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od mongolskog naselja do „srca gubernije“: Upoznajte Saratov /video/

© Sputnik / Valeriй MelьnikovObala Kosmonauta u Saratovu
Obala Kosmonauta u Saratovu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Saratov je ruski grad koji leži na desnoj obali Volge, u podnožju tri planine. Spada među 20 najvećih gradova u Rusiji, a odavno je postao lokalni centar ekonomije i industrije sa dugom istorijom.
Mnogo pre osnivanja Saratova na tom mestu je bilo naselje Zlatne Horde koje se zvalo Uvek ili Ukek koji je u to vreme bio razvijen.
Saratov je osnivan 1674. godine po ukazu cara Alekseja Romanova. To je bila odbrambena tvrđava na jugu Rusije.
U Saratovu živi mnogo potomaka Nemaca. Ti krajevi su dugo bili praktično nenaseljeni, dok Katarina Velika nije namenila tu zemlju za strane koloniste, od kojih su mnogi došli sa nemačkih teritorija.
U Saratovu je 1885. godine otvoren prvi javni muzej umetnosti u Rusiji. Danas se zove Saratovski muzej umetnosti „A.N. Radiščev“. Danas muzej broji oko 30.000 eksponata.
Simbol grada je i zatvorena pijaca, stara preko 100 godina.
Grad je poznat po saratovskoj harmonici koja je specifična po tome jer poseduje mala zvonca koja daju poseban zvuk instrumentu. Na trgu Kirov u Saratovu nalazi se spomenik Saratovskoj harmoniki – još jednom simbolu grada.
U Saratovu je od 1887. do 1908. postojala železnica koju su vukli konji i služila je kao javni prevoz do pojave tramvaja. U vagonu su se vozila 24 putnika.
Saratovski limunarij je jedinstveno mesto u kome se uzgaja više od 30 sorti citrusa. Posetioce dočekuje neverovatan miris tropskog voća, ali i mačke, zečevi, iguane, egzotične ribe koje tu žive.
U Saratovu se školovao legendarni Jurij Gagarin. Tu je pohađao tehničku školu. Nakon leta u svemir 1961. Gagarin se prizemljio u Saratovskoj oblasti. U čast tog događaja obala u gradu je dobila ime Obala Kosmonauta.
U Saratovu postoji i aerodrom „Gagarin“ u čijoj je zgradi smešten Muzej kosmonautike. Tu se nalazi, između ostalog, moderna instalacija u obliku sjajne kugle u sred ražanog polja koja podseća Gagarinovu na letelicu „Vostok“.
Ispred aerodroma nalazi se prava svemirska letelica „Foton“, identična „Vostoku 1“ na kojoj je Gagarin sleteo u Saratovsku oblast.
Veliki Novgorod - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
Gospodin Veliki Novgorod – kolevka ruske državnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala