- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: U slučaju agresije spolja postajemo jedinstvena vojna baza sa Rusijom

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad-2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad-2017  - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
U slučaju spoljne agresije na Belorusiju još više ćemo se zbližiti s Rusijom, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Ako bude potrebno, Belorusija će se transformisati u jedinstvenu bazu sa Rusijom, vojnu bazu s ciljem da se pruži otpor vašoj agresiji. Ukoliko se na to odlučite ili neke susedne države. To treba da vam bude potpuno jasno“, rekao je beloruski predsednik u intervjuu za američku TV stanicu Si-En-En čiji je jedan deo objavljen na državnom portalu „SB. Belorusija danas“.
On je dodao i da na teritoriji zemlje nema nijedne strane baze, izuzev dva ruska objekta civilne namene. U njima ima oko 40 ljudi.
Podsetimo, na teritoriji republike se nalaze dva ruska vojna objekta: 474. Posebni radiotehnički čvor „Baranoviči“ (Ganceviči, Brestska oblast) i 43. Komunikacioni čvor Ratne mornarice Rusije (Vilejka, Minska oblast). U skladu sa sporazumom koji je potpisan u Minsku 1995. godine, Rusija je iznajmila na 25 godina sve nepokretnosti i zemljište na kojima se nalaze ovi objekti.

Suverenitet i nezavisnost nisu na prodaju

Beloruski predsednik je u intervjuu rekao i da nezavisnost i suverenitet zemlje nisu na prodaju i da takvo pitanje ili pitanje ulaska Belorusije u sastav Rusije nisu na dnevnom redu bilateralnih odnosa.
„Vi imate anglosaksonski stav. Mi nismo nikada, ni sa predsednikom Putinom, ni na drugim nivoima, vodili takav razgovor: platite nam i mi ćemo vam nešto obećati. Mi smo bratski narodi, imamo iste korene. Ni po čemu se ne razlikujemo. Imamo jedinstvenu politiku, ciljeve i krećemo se ka njima istim putem“, rekao je Lukašenko.
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
RUSIJA
Integracija Rusije i Belorusije učiniće ih neranjivim za spoljne pritiske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala