- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako ruski centar „Amurski tigar“ spasava retke predatore/video/

© Sputnik / Youtube / Uđi u bazu fotografijaAmurski tigar
Amurski tigar - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Centar „Amurski tigar“ se bavi očuvanjem retkih predatora u Rusiji. Eksperti na sve načine pokušavaju da sačuvaju populaciju amurskog tigra. Kako spasavaju i rehabilituju ove retke životinje otkriva nam ruski portal „Zvezda“.
Mali tigar umalo nije umro posle napada čoveka. Život mu je bio u opasnosti, jer su mu udovi bili amputirani. Ipak, hirurzi su uspeli da ga spasu. Tigrić je operisan, stavili su mu u šape metalne šipke i dobio je nadimak Rosomaha ili žderavac, sisar iz porodice kuna. Trenutno se tigrić oporavlja.
U centru „Amurski tigar“ se bave sličnim slučajevima, kao i očuvanjem retkih životinja iz reda mačaka. Za nekoliko godina eksperti su spasili na desetine tigrova. Oni pomoću sakrivenih kamera u prirodi prate predatore koje su rehabilitovali i pustili u njihovo prirodno stanište - tajge.
Tigrica Amba, koja je lovila pse u Hasanskom rejonu Primorskog kraja Rusije, sada živi u Amurskoj oblasti sa još jednom tigricom Elenom. Zahvaljujući kamerama u prirodi primetili su da se u njihovom okruženju pojavio mužjak što je dalo nadu da će populacija dobiti još jednog člana porodice.

„Postoje tendencije ka rastu broja tigrova. U poslednjih sedam godina populacija je povećana za 100 jedinki. To je dobar rezultat za ove južne mačke koje žive u ekstremnim uslovima“, rekao je generalni direktor centra Amurski tigar Sergej Aramiljev.

Uspeh eksperata je spomenut i na sastanku predsednika Kazahstana sa predsednikom Rusije koji je obećao da će pomoći u obnavljanju populacije turanskog tigra na nivou vlade i na ekspertskom nivou.
Ove godine se ispostavilo da postoji mogućnost da će tigrovi ostati bez hrane, zbog veoma hladnog vremena i afričke svinjske kuge koja je tri puta smanjila broj divljih svinja. Zaštitnici prirode na sve načine pokušavaju da sačuvaju dinamiku rasta populacije tigrova na Zemlji nadoknađujući nedostatak hrane i stvarajući sve uslove za komforan život amurskih tigrova.
Amurski tigar Amur u Primorskom safari-parku - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
RUSIJA
Amurskom tigru više ne preti izumiranje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala