- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako da razlikujete običnu glavobolju i migrene

© Fotolia / Viacheslav IakobchukGlavobolja
Glavobolja - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Postoje različite vrste glavobolja, pa znati locirati ih i razlikovati je od suštinskog značaja za pronalaženje najboljeg tretmana, a takođe i za sprečavanje njihovog ponavljanja. Kako možete razlikovati uobičajenu glavobolju od migrene?

Šta je glavobolja?

Kao što ime govori, glavobolje su neprijatni bolovi u glavi. Mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta i trajati između 30 minuta i nedelju dana, objašnjava portal Heltlajn..
Postoji mnogo različitih vrsta glavobolja, pa njihovo lociranje i određivanje prirode mogu pomoći u utvrđivanju uzroka.
Prema Univerzitetu u Pensilvaniji, najčešći tipovi glavobolje su:

Tenzione glavobolje

Bol ima tendenciju da se širi na obe strane glave, često počinje u leđima i sporo napreduje. Ovo je najčešći oblik glavobolje. Može biti hronična, a neki od najčešćih uzroka su naprezanje očiju, stres i glad.

Sinusne glavobolje

Obično se pojavljuju kada je osoba bolesna ili oseća kao da je prehlađena. Nastaju zbog otoka u sinusnim prolazima, što rezultira bolom iza obraza, nosa i očiju. Bol se intenzivnije oseća ujutru kada se probudite ili kada se sagnete napred.

Klaster glavobolja

Ove glavobolje su obično veoma bolne i javljaju se u „serijama“, odnosno svakodnevno (obično u isto vreme) mesecima, pa se čak mogu osetiti i nekoliko puta dnevno. Pojavljuju se kao rezultat širenja krvnih sudova u mozgu zbog oslobađanja serotonina i histamina. Uzroci su obično fizički napori, jako svetlo ili čak nadmorska visina.

Šta je migrena?

„Migrene su neurološka bolest koja pogađa nervne puteve i hemiju u mozgu“, objašnjava dr Brandis Brokman za medicinski portal Univerziteta u Pensilvaniji. Promene u moždanoj aktivnosti utiču na krv u mozgu i okolnim tkivima, uzrokujući različite simptome. Osim jake glavobolje, pacijenti sa migrenom mogu doživeti neke ili sve sledeće simptome:
mučnina;
bol iza jednog oka ili uha;
bol u slepoočnicama;
mrlje ili trepćuća svetla;
osetljivost na svetlost i/ili zvuk;
privremeni gubitak vida;
povraćanje
Za razliku od obične glavobolje, migrena obično pogađa samo jednu stranu glave, iako se u nekim slučajevima može osetiti i s obje strane. Osim toga, obično izaziva intenzivan probadajući bol, što otežava obavljanje svakodnevnih zadataka.
Dok uobičajene glavobolje uglavnom imaju lako prepoznatljive uzroke, migrene mogu imati različite uzroke. Poznato je, međutim, da neke stvari mogu pokrenuti njenu pojavu. Iako se razlikuju od osobe do osobe, okidači mogu uključivati hormonske promene, alergije, porodičnu i genetsku istoriju, kao i faktore životne sredine.
Rad na kompjuteru - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2020
Lekari savetuju: Smanjite glavobolje uzrokovane dugotrajnim radom pred ekranom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala