- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa pred „ozbiljnom energetskom krizom“: Vreme je da na scenu stupi „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Član Evropskog parlamenta Mihaj Tudose smatra da nije isključeno da će se EU suočiti ove zime sa „ozbiljnom energetskom krizom“ iz dva razloga: povećanja cena energetskih resursa i potencijalnog nedostatka prirodnog gasa. Vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov kaže da bi puštanje u rad „Severnog toka 2“ pomoglo Evropi.
U svom obraćanju Evropskoj komisiji Tudose je izjavio da su ove godine cene prirodnog gasa u Evropi rasle nekoliko puta, što je dovelo do „značajnog povećanja troškova za električnu energiju za stambene i industrijske potrošače širom Evropske unije“.

Parlamentarac kaže da neki evropski potrošači „nisu u mogućnosti da plate račune za grejanje i struju“. „Energetsko siromaštvo“ raste neviđenom brzinom, navodi se u dokumentu u koji je „RT“ imao uvid.

Evroposlanika je zanimalo koje će mere Evropska komisija preduzeti kako bi izbegla nestašicu gasa zimi i šta može da se učini za podršku potrošačima.

Evropljani prinuđeni da štede

U poslednjih šest meseci cene gasa u Evropi su se više nego učetvorostručile i 28. septembra prvi put su prešle psihološki prag od hiljadu dolara za hiljadu kubnih metara.
Analitičar Aleksej Korenjev izjavio je za „RT“ da je jedan od razloga primetnog rasta cena to što su rezerve gasa u evropskim zemljama iscrpljene. Ekspert je to pripisao posledicama hladne zime koja je uticala na veću potrošnju goriva, ali i vrelog leta koje je potrošače primoralo da troše više energije na klimatizaciju prostora.

S tim u vezi, sasvim je razumljivo da su u takvoj situaciji evropski potrošači počeli da štede, dodao je on.

Još jedan razlog koji je uticao na situaciju sa cenama u EU je potražnja za gasom u Aziji, koja se brže oporavila od posledica pandemije nego Evropa.

Šta ako zahladni?

Trenutno je popunjeno samo 74 odsto skladišta gasa u zemljama EU i Velikoj Britaniji. Prema podacima Udruženja za gasnu infrastrukturu Evrope, u Nemačkoj je taj pokazatelj oko 66 odsto, a u Holandiji i Austriji ─ oko 55 i 52 odsto, respektivno.
Korenjev kaže da je tokom zime neophodno da skladišta budu popunjena do otprilike 90 odsto. Prema trenutnim pokazateljima od oko 70 odsto, evropske zemlje neće biti ugrožene zimi samo u slučaju blagog zahlađenja.
„Ako ozbiljnije zahladni, uslediće poteškoće“, istakao je stručnjak.
Sa svoje strane, stručnjak na Univerzitetu za finansije pri vladi Rusije Igor Juškov ne vidi problem u nedovoljnom popunjavanju evropskih skladišta gasa. Po njegovom mišljenju, obimi koji fale mogu da se kupe, jedini problem je cena.
Evropljani se neće smrznuti tokom zime, samo će morati da kupuju više gasa nego inače tokom grejne sezone. Potražnja je velika, a nivo cena će ostati prilično visok tokom cele grejne sezone, konstatovao je ekspert.

Uloga „Severnog toka 2“

Prema njegovim rečima, ukoliko Evropljani žele svakodnevno da dobijaju velike količine gasa, moraju da naprave sistem gasovoda.
„To znači da 'Severni tok 2' mora da se pusti u rad. To će biti dodatna prilika za povećanje dnevne količine pumpanja gasa i pomoći će Evropljanima da barem zadrže cene na trenutnom nivou, ako ne i da ih spuste“, zaključio je Juškov.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Kremlj: Puštanje u rad „Severnog toka 2“ uravnotežiće cene prirodnog gasa u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala