- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bosna protiv Srbina iz Srebrenice: Bira između zatvora i zaborava

© AP Photo / Darko VojinovicSrebrenica - ilustracija
Srebrenica - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Srbinu Vojinu Pavloviću Tužilaštvo u Srebrenici na teret stavlja negiranje genocida u tom mestu. Prijava kojom se između ostalog tereti za vređanje nacionalnih osećanja Bošnjaka nije prva koju je Tužilaštvo podiglo protiv njega.
Ono što mu nikada nisu praštali je stalno podsećanje na ratna pustošenja Orićeve horde, koja je samo u njegovom rodnom selu Kravica na Božić 1993. godine ostavila krvave tragove. Ali, ono što novu prijavu bitno razlikuje od ranijih, jeste što je, kako on navodi, doneta na osnovu kontroverznog Zakona o zabrani negiranja genocida.

U Sarajevu Istočnu alternativu nazivaju opskurnom organizacijom

Pavlovića kao predsednika udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske u pomenutom predmetu terete da je na području Srebrenice, Bratunca i Podrinja izvršio više dela, između ostalih lepljenje plakata na kojima je napisano da je NATO zločinačka organizacija, negiranje genocida i veličanje uloge generala Ratka Mladića.
„Na prvom ročištu koje je održano nije se pojavio svedok koji je trebalo da posvedoči da sam negirao genocid, kao ni predstavnik Komunalne policije opštine Srebrenica. Ostalo je da se 25. oktobra održi novo ročište. Ono za šta me terete jeste obeležavanje Dana oslobođenja Srebrenice i to što sam lepio plakate sa rođendanskim čestitkama Ratku Mladiću i Miloradu Dodiku.“
Istočna alternativa Republike Srpske zauzima zavidan prostor u bosanskim medijima. Nazivaju je u Sarajevu opskurnom organizacijom, naročito nakon podnete inicijative da se jedna ulica nazove po Nobelovcu Peteru Handkeu. Istočna alternativa je kao udruženje građana registrovano nakon što je Velika Britanije u SB UN predložila rezoluciju kojom se Republika Srpska proglašava genocidnom. Nakon smrti ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina, ovo udruženje je pokrenulo inicijativu, a zatim i podiglo spomen-bistu u znak zahvalnosti Rusiji.

Presuda iz Haga važi za svakog Srbina

To je trenutak, kaže Pavlović, kada počinju agonija, pretnje i tužbe, a u opticaju je bio i predlog da ih proglase terorističkom organizacijom. Mogućnost da sada bude prebačen u Sarajevu, kaže, otvorena je, s obzirom da je Tužilaštvo BiH u rukama Izetbegovićeve stranke.
„Presuda iz Haga počinje da važi za svakog od nas. Moj advokat je izneo stav da nedokazani genocid u Srebrenici ne može da posluži kao mera bilo čije krivice, posebno ukoliko se ona odnosi na slobodu govora, ali reč ima Tužilaštvo “.
Inače, Kravicu je, kaže, napustio nekoliko dana pre nego što su 1993. pripadnici muslimanske 28. divizije takozvane Armije Bosne i Hercegovine upali u ovo selo koje se nalazi nadomak Bratunca. Sve što je ostalo iza njih, teško je prepričljivo.
„Stradao je stric, puno mojih rođaka, prijatelja.. Na sastancima sa KFOR-om više puta sam ponovio da niko ne osporava da se desio zločin u Srebrenici, ali da je sporno zašto zločini počinjeni nad Srbima u srebreničkom okrugu nikada nisu dovedeni u ravan sa Srebrenicom. Danas vi ne smete da kažete da je Naser Orić izvršio zločin, jer vam kažu da je za to nadležan Hag, a on ga je oslobodio.“
O iskustvu svojih rođaka iz Kravice koji su na Božić 1993. mučki ubijeni takođe ne sme da priča, jer, kako kaže, i to je negiranje, ovaj put narativa o srpskoj krivici. Pravilo je jedno — biraš između zatvora i zaborava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala