- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski „Naftogas“ priznao: „Gasprom“ nije prekršio ugovor prekidom tranzita gasa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaNaftogas Ukrajine
Naftogas Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Šef kompanije „Naftogas Ukrajine“ Jurij Vitrenko izjavio je da „Gasprom“ prema uslovima tranzitnog ugovora ima pravo da obustavi tranzit gasa prema Mađarskoj.

„'Gasprom' je prekinuo tranzit gasa prema Mađarskoj preko Ukrajine i uprkos rezervisanom tranzitnom kapacitetu. Prema ugovoru, on ima pravo na to da ne isporučuje gas za tranzit preko rezervisanih kapaciteta, ali da istovremeno plaća te kapacitete", napisao je Vitrenko na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima, obustavljajući tranzit gasa prema Mađarskoj, „Gasprom“ pokazuje šta će se desiti nakon puštanja u rad „Severnog toka 2“.

Kijev: Kremlj koristi gas kao oružje

Istovremeno, Vitrenko kaže da „Naftogas“ očekuje da će nakon odluke „Gasproma“ da obustavi tranzit preko Ukrajine, „Severnom toku 2“ biti uvedene sankcije.
Upozoravali smo naše partnere u Nemačkoj i Americi da tako nešto može da se dogodi i da će prekid tranzita preko Ukrajine stvoriti ogromnu pretnju po Ukrajinu i Evropu, podsetio je direktor „Naftogasa“.
„Kremlj to radi namerno. To čak nije ni zveckanje oružjem, već očigledno korišćenje gasa kao oružja. Sada čekamo uvođenje sankcija operatoru 'Severnog toka 2', koji je ćerka kompanija 'Gasproma'“, istakao je on.
„Gasprom“ je, prema dugoročnom sporazumu sa Mađarskom potpisanom 27. septembra, od danas počeo da isporučuje gas toj zemlji kroz gasovod „Turski tok“ preko Srbije i gasovode u jugoistočnoj Evropi.
Kompanija „Operator GTS Ukrajine“ je tim povodom saopštila da monopolizacija gasnih ruta koju sprovodi „Gasprom“ pokreće pitanje osnovnih principa funkcionisanja tržišta gasa EU.
Mađarska je u ranije potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, a konkretno na Ukrajinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala