- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska poslanica: Rusija navlači čitavu Evropu na „gasni heroin“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVrhovna rada Ukrajine
Vrhovna rada Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Zemlje Evropske unije mogle bi da slede primer Mađarske i potpišu sporazume sa Rusijom o isporukama gasa zaobilazeći Ukrajinu, izjavila je poslanica Vrhovne rade Ukrajine Sofija Fedina, upozoravajući da Moskva „navlači čitavu Evropu na gasni heroin“.
Prema njenim rečima, Moskva je ucenjivala evropske države“ kako bi ih naterala da traže jeftinijeg snabdevača gasom, budući da je trenutna cena „plavog goriva“ neprihvatljivo visoka za evropsko tržište. Kao primer je navela situaciju sa ugovorom između „Gasproma“ i Budimpešte.
„Mađarska danas priča da EU nema pravo da se meša u njene unutrašnje stvari, kako i gde da nabavi gas“, rekla je ona za televiziju „NTA“.
Poslanica smatra da Austriju sa velikim brojem ćerki kompanija „Gasproma“, prijateljskom Srbijom i Nemačkom, ništa ne sprečava da potpiše slične ugovore. Kao rezultat toga, Rusija će zaključiti gasne sporazume sa gotovo svim zemljama EU, ocenila je Fedina.

„Zahvaljujući tim sporazumima i predstojećem puštanju u rad 'Severnog toka 2', Moskva ne navlači sve prosto na gasnu iglu, već navlači čitavu Evropu na gasni heroin“, navela je poslanica Rade.

Mađarska je u ranije potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, a konkretno na Ukrajinu.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
RUSIJA
Mađarska će dobijati gas preko Srbije, Ukrajina besna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala