- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Apetiti Zvezde i Partizana su porasli i sada postoji novi cilj

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan u finalu Kupa Srbije
Detalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan u finalu Kupa Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Crvena zvezda i Partizan nastavljaju da dominiraju na evropskoj sceni i samim tim UEFA koeficijent raste. Dva mesta u Ligi šampiona u sezoni 2023/2024. praktično su zagarantovana, ali je sada u igri treće mesto za grupnu fazu Lige Evrope, ali i direktan plasman u LŠ. Tu su naravno i dva mesta u kvalifikacijama za Ligu konferencija.
Ne šale se večiti rivali ove sezone, već nižu recke na evrosceni. Posle „trojki“ Zvezde i Partizana na premijeri protiv Brage, odnosno Anortozisa na Kipru, usledila su dva nova trijumfa.
Desetkovani crveno-beli su u gostima savladali Ludogorec, „projektilom“ Gelora Kange, dok je Partizan na krilima Lazara Markovića bio prejak za estonsku Floru (2:0).
Još od ranije je poznato da je Srbija na 12. poziciji UEFA rang liste, a sada je to dodatno učvršćeno posle novih uspeha najvećih srpskih timova.
Koeficijent Srbije porastao je 27.875 na 28.875, dok Ukrajinci koji su 11. imaju 30.600 bodova, a trinaestoplasirani Belgijanci su na koti 28.000.
I ključno pitanje je šta donosi ta 11. pozicija? U Borbi sa Šahtjorom, Dinamo Kijevom i ostalim timovima iz Ukrajine neće biti lako istrajati i odneti pobedu, ali ta 11. pozicija donosi direktan plasman u Ligu šampiona prvaku Srbije.
Zvuči neverovatno, ali je istinito. Takođe, Srbija je trenutno bliža osmoj poziciji, nego 13. mestu što je fascinantan podatak.
Što se tiče mesta na kojem se trenutno nalazimo, ono garantuje dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali nosi i mesto trećem predstavniku (osvajaču Kupa Srbije) mesto u plej-ofu Lige Evrope, čime bi taj klub imao zagarantovanu evropsku jesen kroz Ligu konferencije.
Drugom srpskom predstavniku u elitnom takmičenju, bi kao Zvezdi ove sezone, bilo dovoljno da izbaci bar jednog rivala kako bi obezbedila bar grupnu fazu Lige konferencije, s obzirom na to da bi se krenulo od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.
Situacija srpskih i belgijskih klubova i stanje sa UEFA koeficijentima biće daleko jasnija posle trećeg i četvrtog kola evropskih tamičenja.
Zašto? Zato što Partizan ima dva direktna duela sa belgijskim Gentom i tu će pomenuti bodovi praktično imati dvostruku vrednost, dok Zvezdu očekuju dvoboji sa danskim Midtjilandom.
Suma sumarum, 12. mesto trenutno je realnost, ali srpski san je porastao i otuda ne čudi što će večiti pucati na 11. mesto koje donosi direktan plasman u Ligu šampiona, što bi bio pravi džekpot i nešto što je praktično bilo nezamislivo za srpski fudbal i Superligu.
Kopačke  - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SPORT
Deca zadala glavobolju UEFA
Detalj sa utakmice između Napolija i Spartaka - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SPORT
Kako su Rusi „spržili“ špagete i gde je to krenuo zbunjeni Italijan /foto/
Stadion Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SPORT
Otkriveni detalji drame na stadionu Partizana: „Brzo! Donesite pomoć!“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala