- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sakašvili tvrdi: Ponovo sam u Gruziji; MUP: Nije prešao granicu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili u Varšavi
Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, za kojim je u zemlji raspisana poternica, objavio je na Fejsbuku video u kojem tvrdi da se posle osam godina ponovo nalazi u Batumiju. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Gruzije za Sputnjik kažu da Sakašvili nije prešao granicu.
„Ovo je moj Batumi. Svi moramo da izađemo na izbore 2. oktobra i damo glas za Nacionalni pokret… Toliko su mi nedostajala ova mesta, danas mi se ispunio san… Stavio sam sve na kocku, život, slobodu, da bih bio ovde, a od vas tražim samo jedno – izađite na izbore“, rekao je Sakašvili.
Pozvao je građane da u velikom broju 3. oktobra krenu ka Tbilisiju kako bi branili rezultate izbora. Kako tvrdi, pridružiće im se i on, ali je potrebno da idu u velikim kolonama kako ga policija ne bi privela.
U pres službi njegove stranke (Jedinstveni nacionalni pokret) nisu mogli zvanično da potvrde informaciju o tome da je njihov lider ponovo u zemlji.
Lider vladajuće stranke „Gruzijski san“ Iraklij Kobahidze izjavio je da Sakašvili nije u Gruziji i njegovo video-obraćanje je nazvao lakrdijom i fejkom.
Sakašvili je ranije najavio da namerava da se vrati u Gruziju u vreme oktobarskih lokalnih izbira.
Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica u zemlji, a vlasti su više puta isticale da će biti priveden čim pređe granicu.
Podsetimo, Sakašvili je došao na vlast posle „Revolucije ruža“ i na čelu države je bio do 2013. godine kada je napustio Gruziju.
Protiv njega je potom pokrenut niz krivičnih postupaka, a po nekima je u odsustvu osuđen na zatvorske kazne.
Nakon toga je ušao u ukrajinsku politiku, kada mu je tadašnji predsednik Petro Porošenko, inače njegov prijatelj još iz studentskih dana, dao ukrajinski pasoš i imenovao ga za gubernatora Odeske oblasti.
Tokom vladavine Sakašvilija, 2008. godine, došlo je do oružanog sukoba s Moskvom zbog Južne Osetije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala