Preko Vršca u Stokholm: Sećanje na Petra Krdua koji je među prvima prepoznavao buduće nobelovce

© Foto : Arhiva KOV-aPetre Krdu
Petre Krdu - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Zahvaljujući Petru Krduu pred srpske čitaoce premijerno su stizale knjige Eve Lipske, Ane Blandijani, Joneska, Siorana i Elijadea, ali i autora koji su tek posle izdanja u KOV-u ili dobijanja Evropske nagrade za poeziju stizali do Stokholma, kao laureati Nobelove nagrade. Upravo to se dogodilo Vislavi Šimborskoj, Tomasu Transtremeru, Peteru Handkeu…
Kad kažemo Petru Krdu, ne govorimo samo o pesniku, izdavaču, esejisti, prevodiocu, već o svojevrsnom kulturnom fenomenu. To potvrđuje sve ono što je stvorio sa Književnom opštinom Vršac, ali i sa Evropskom nagradom za poeziju, kaže glavni urednik izdavačke kuće KOV Mihajlo Pantić.
A upravo u Književnoj opštini Vršac, pod sloganom „Pesnik kao raskošna igrivost reči“ jedanaesti put održava se manifestacija „Dani Petru Krdua“, u znak sećanja na ovog izuzetnog stvaraoca od čijeg je odlaska prošlo deset godina.
© Foto : Arhiva KOV-aPetru Krdu i Ežen Jonesko
Petru Krdu i Ežen Jonesko - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Petru Krdu i Ežen Jonesko

Evropa počinje u dvorištu Sterijine kuće

Sa istančanim sluhom za približavanje i upoznavanje različitih kultura, ne samo rumunske i srpske, Krdu je mrzeći sve vrste ograničenja voleo za sebe da kaže da je građanin sveta. I da Evropa počinje u dvorištu Sterijine kuće.
„Krdu je pokazao da je moguće delovati u okolnostima koje gotovo u svemu protivreče ovom poslu kojim se mi bavimo“, kaže njegov naslednik na mestu glavnog urednika KOV i urednika čuvene edicije „Nesanica“, Mihajlo Pantić.
„ Naročito je teško u takozvanoj unutrašnjosti, pobediti taj osećaj skučenosti i - protivrečeći takvom osećanju - uraditi nešto što ima dalekosežne posledice po našu kulturu, književnost. I tu je Petru jedna svetla i po svemu izdvojena ličnost. Zbog toga se nijednog trenutka nisam dvoumio da preuzmem posao u želji da produžimo tu vrstu energije koju je on uspeo da okupi u Vršcu. Krdu je uspeo da stvori jednog po kvantitetu malog izdavača čije knjige služe na čast i našoj književnosti i našoj kulturi“, kaže Pantić.
© Foto : Arhiva KOV-aKrduova pisaća mašina
Krduova pisaća mašina - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Krduova pisaća mašina
To da je s posebnim darom umeo da otkrije buduće nobelovce i svetske pesnike za Mihajla Pantića nije ništa neobično, budući da je Krdu bio veoma konkretan i tačan u prepoznavanju vrednosti.
„To visoko merilo vrednosti koje je on svojim izdvačkim radom formirao obavezalo je sve one koji su došli posle njega. Vršac je po svom obimu mala varoš, ali je Vršac i grad Jovana Sterije Popovića i Vaska Pope, a to su dve kardinalno važne tačke i dve najznačajnije figure srpske književnosti 19, odnosno 20. veka. Krdu je bio duboko svestan te činjenice. Popa mu je na počeku pomagao savetima i kontaktima, da se bolje obazre. A kasnije, kada je u potpunosti time ovladao, onda su knjige krenule po principu nekakvog magnetizma koji ja lično osećam i danas“, otkriva naš sagovornik.

Izbor knjiga na osnovu visoke mere vrednosti

On kaže da i ova kao i sve kuće podignute na dobrom temelju nastavlja da se gradi: ove godine je već objavljeno nekoliko zanimljivih knjiga, čiji kriterijum, kao ni do sada, nije – komercijalni.
„ U izdavaštvu je taj komercijalni kriterijum odneo prevagu ali mi se trudimo da objavljujemo knjige koje nemaju tu vrstu interesa niti su objavljivane sa takvim ciljem. Mi radimo u korist onih osnovnih postulata koji postoje u temelju književnosti – ono što je dobro, lepo, zanimljivo, instruktivno, poučno, kritično… A to je radio i Petru Krdu“, zaključuje Pantić.
© Foto : Arhiva KOV-aFaksimil Sioranovog pisma Petru Krduu
Faksimil Sioranovog pisma Petru Krduu - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Faksimil Sioranovog pisma Petru Krduu
Na ovogodišnjim „Danima“ posvećenim ovom „stanovniku sveta ujedinjenog kroz poeziju“, kako je Krdua nazvala Ana Blandijani, biće predstavljeni novi naslovi Književne opštine Vršac, pre svega najnovija izdanja iz edicije „Atlas vetrova“, nove zbirke poezije, kao i novi broj časopise „Kovine“ koji je posvećen svom osnivaču Petru Krduu. Tako će publika, deceniju po Krduovom odlasku, ponovo biti u prilici da čita njegove pesme, jedan od intervjua koji je kao novinar radio sa Emilom Sioranom, ali i brojne prikaze njegovog dela koje potpisuju neka od najznačajnijih imena naše i inostrane književne kritike. U okviru manifestacije biće organizovana i izložba Krduovih akvarela i crteža, njegovih knjiga kao i dela korespondencije sa značajnim ličnostima naše i svetske književnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala