- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Politiko“: Rusko-indijski ugovori o naoružanju – Damoklov mač koji visi nad Bajdenovom glavom

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Realizacija dogovora o isporukama pet ruskih sistema S-400 Indiji biće ozbiljan test za indo-pacifičku strategiju administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, smatra analitičar časopisa „Politiko“ Pol Mekliri. Kako kaže, ti ugovori su kao Damoklov mač koji visi nad Bajdenovom glavom.
Prema rečima stručnjaka, taj sporazum već duže vreme izaziva zabrinutost Vašingtona i Bela kuća će uoči planiranih isporuka Indiji morati da traži izlaz iz ove situacije.
Glavni problem je u Zakonu „O suprotstavljanju protivnicima Amerike“, koji predviđa uvođenje sankcija protiv zemalja koje su sklopile velike ugovore o naoružanju sa Rusijom, navodi se u članku.
Međutim, reč je o Indiji – ključnom savezniku SAD u regionu, i reakcija Vašingtona na dogovore između Moskve i Nju Delhija pokazaće drugim zemljama šta mogu da očekuju pri sklapanju takvih sporazuma, ocenio je autor.

„Pitanje je da li će li tako nešto svaki put izazvati sankcioni talas. Bajdenova administracija će morati da rade na ovom problemu s Kongresom kako taj Damoklov mač ne bi visio nad našim odnosima sa partnerima u narednih pet do 10 godina“, zaključio je viši saradnik i direktor programa za Južnu Aziju u Centru Stimsona Samir Lalvani.

Moskva i Nju Delhi su 2018. godine potpisali ugovor o isporuci pet pukovskih kompleta protivavionskih raketnih sistema S-400 u vrednosti većoj od peti milijardi dolara. Taj ugovor je već nazvan najvećim u istoriji „Rosoboronekporta“.
Protivraketni sistem S-400  - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2020
SAD: Indija mora da odluči čije PVO sisteme kupuje – ruske ili američke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala