Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković sa Bocan-Harčenkom o sporazumu iz Brisela: Ne može više biti reči o tzv. reciprocitetu

Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu i postignutom dogovoru o deeskalaciji na severu Kosova i Metohije.
Novim sporazumom primenjivaće se ono što je dogovoreno 2016. godine, što znači da više ne može biti reči ni o kakvom tzv. reciprocitetu, već ispunjenju sporazuma, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Petković je ocenio da je u četvrtak u Briselu postignut sporazum kojim možemo biti zadovoljni.
„Najvažnija je činjenica da je sačuvan mir u našoj južnoj pokrajini, da je dogovoreno povlačenje jedinica ROSU sa severa Kosova i Metohije i dolazak Kfora, u skladu sa rezolucijom 1244. Takođe, zaštićena su vozila sa registarskim oznakama srpskih gradova na KiM, koje se više neće skidati, niti će moći da se nasilno nameću probne tablice sa statusnim oznakama Prištine, što će omogućiti slobodu kretanja, a dogovoreni stikeri počeće da se primenjuju od ponedeljka“, rekao je Petković.
On je naglasio da je od posebnog značaja činjenica da jučerašnjim sporazumom počinje ispunjavanje svih do sada postignutih dogovora u Briselu.
„To će se nakon sporazuma oko registarskih oznaka, u prvom redu odnositi na formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti prva tema narednog sastanka u Briselu“, naveo je Petković.
Dodao je da je srpska delegacija insistirala i na slučaju Ivana Todosijevića, gde je prekršen Briselski sporazum u tački 10 po pitanju prisustva dvoje srpskih sudija u postupajućem veću, što je u svom saopštenju jasno naglasila i EU.
Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na podršci i na tom što je obišao Jarinje i Rašku, što je, kaže, takođe u moralnom smislu ohrabrilo srpski narod, koji je bio okupljen na administrativnim prelazima kako bi branio pravo na slobodu kretanja.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka /video/
Ministar Stefanović i ruski ambasador Bocan-Harčenko obišli administrativnu liniju  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Ministar Stefanović i ruski ambasador Bocan-Harčenko obišli administrativnu liniju
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala