- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Otvoren paviljon Srbije na izložbi u Dubaiju; Vučić: Imaćemo rast veći od sedam odsto /foto/

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEPaviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“
Paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina od vinčanske kulture, zvanično je otvoren paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“.
Otvarajući srpski paviljon, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Ministarstvo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti stopom rasta većom od sedam odsto.
Vučić je istakao da je čast što Srbija može da se predstavi na najbolji način na ovoj svetskoj izložbi i pokaže da i Srbija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, želi da buduće generacije budu konkurentne prema svetu.
© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić na otvaranju srpskog paviljona na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“
Aleksandar Vučić na otvaranju srpskog paviljona na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Aleksandar Vučić na otvaranju srpskog paviljona na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“
Pohvalivši odnose sa UAE, Vučić je istakao da su dve zemlje povezane partnerskim odnosom, koji se oslikava i u izgradnji fabrike vakcina u Srbiji.
Ukazao je da je posebno zadovoljan i što Srbija može u saradnji sa UAE da razvija projekat Beograd na vodi koji će, kako je najavio, za Novu godinu izgledati spektakularno.
Beograd na vodi moći će samo da se poredi sa Dubaijem, kazao je Vučić, poručivši da Srbija mora da bude svet i da Beograd mora da bude svet.
„Događaji kao ovaj su odlična mogućnost za promociju naše ekonomske saradnje. Ekonomsko blagostanje je preduslov za napredak“, naglasio je predsednik Srbije.
Vučić je kazao da je Srbija postala najbrža rastuća ekonomija u regionu, koja ima stalno rastuće rezultate privlačenja direktnih stranih investicija i trgovinske razmene.
„Važni su nam ‘start-ap’ centri. Srbija želi da napreduje u inovacijama i oblasti digitalizacije, kao i da sarađuje sa svima, jer je to jedini način da se zajednički razvijamo i smanjimo političke tenzije“, rekao je Vučić.
Dodao je da su skupovi poput svetske izložbe u Dubaiju važni jer pružaju mogućnost da se vidi nešto drugačije.
„Predstavićemo različite ekonomske sektore, sadržaje, tehnološke inovacije... Naša želja je da pozicioniramo Srbiju na listu najmoćnijih zemalja u inovacijama“, rekao je Vučić.
On je istakao i da je želja da se Srbija stavi na listu najmoćnijih ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

Kako izgleda paviljon Srbije

Paviljon je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić, uz multimedijalni performans baletskog umetnika Dejana Kolarova, inspirisan drevnom vinčanskom kulturom.
Upravo je vinčanska kultura i inspirisala nastup Srbije, koja je jedina, uz Sloveniju, od zemalja bivše Jugoslavije, koja na svetskoj izložbi ima svoj paviljon.
Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.
U potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore.
Svetska izložba „Dubai Ekspo 2020“, održava se do 31. marta 2022. godine, a Srbija će tokom šest meseci pod sloganom „Srbija stvara ideje — inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala