Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO: Stoltenberg ostaje u kontaktu sa Vučićem i Kurtijem

© AP Photo / Francois LenoirGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana.
Stoltenberg će, kako je saopštio NATO, ostati u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u vezi sa potrebom deeskalacije, pokazivanja uzdržanosti i povratka dijalogu.
NATO pozdravlja nedavno postignut sporazum o deeskalaciji i napredak na severu postignut uz posredstvo EU, rekao je Stoltenberg. On je naveo da misija Kfora ima ključnu ulogu u obezbeđivanju efikasne implementacije dogovorenog, kao i da NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.
„NATO snažno podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore sa ciljem da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine kao jedinog puta da se postigne trajan politički sporazum i stabilnost u regionu“, navodi se u saopštenju.
Stoltenberg je pozdravio i saradnju EU i NATO kao odlučan primer strateške saradnje između dve organizacije, preneo je Tanjug.
Istovremeno, Lajčak je objavio da je sa Stoltenbergom razgovarao o dogovoru o smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije i narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.
Lajčak je na Tviteru dodao da je zahvalio na važnoj ulozi i doprinosu Kfora na Kosovu i Metohiji.
On je dodao da je saradnja EU i NATO ključna u regionu pošto, kako je naveo, dele zajedničke ciljeve.
„Zadovoljstvo mi je bilo da se sastanem sa Stoltenbergom i izvestim saveznike NATO-a o juče postignutom dogovoru i narednim koracima u dijalogu pod pokroviteljstvom EU“, naveo je Lajčak.
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Kako su osujećene opasne namere Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala