- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najvažniji hrvatski projekat u škripcu: Kinezi i Austrijanci traže još novca /video/

© Tanjug / AP PhotoPelješki most
Pelješki most - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Kompanije iz Kine i Austrije koje grade Pelješki most, najveći infrastrukturni projekat koji se trenutno gradi u Hrvatskoj, traže doplatu za radove zbog poskupljenja sirovina i prevoza, što je izazvalo ljutnju na hrvatskoj strani.
Radovi na Pelješkom mostu, koji treba da poveže hrvatsku obalu i poluostrvo Pelješac, kao i na pristupnoj saobraćajnici na Pelješcu napreduju prema planu te bi saobraćaj preko mosta trebalo da krene u martu sledeće godine. Međutim, šest meseci pre završetka radova, pojavio se problem oko novca, navodi hrvatski „Jutarnji list“.

Dodatni troškovi zbog pandemije i poskupljenja čelika

Taj medij tvrdi da su izvođači radova usmenim putem investitoru, „Hrvatskim cestama“, najavili zahteve za isplatu dodatnih troškova.
Dodatne finansijske zahteve za sada su najavili kineska kompanija CRBC i austrijski „Štrabag“. Grčki „Avaks“ još se nije oglasio, ali se očekuje da i on potražuje dodatna finansijska sredstva, navodi hrvatski medij.
Dodatni finansijski zahtevi već su se popeli na oko 500 miliona kuna, što je nešto manje od 67 miliona evra, ali tačni iznosi biće poznati kad stignu službeni pismeni zahtevi, piše „Jutarnji“.
Prema saznanjima hrvatskog dnevnika, predstavnici kineske kompanije CRBC koji se nalaze na gradilištu mosta i hrvatski konsultanti koji rade za njih napravili su preliminarni proračun dodatnih troškova, te su izračunali kako bi im Hrvatske ceste kao investitor trebalo da plate dodatnih oko 450 miliona kuna, odnosno oko 60 miliona evra, što je više od 20 odsto od ukupne vrednosti ugovora.
U te dodatne troškove, između ostalog, uračunato je povećanje cena čelika, uticaj pandemije, povećanje cena radne snage, ali i veće cene avionskih karata za kineske radnike koji se vraćaju kući.
Kineskoj kompaniji zbog pandemije već je odobreno produženje roka završetka radova za šest meseci.

Najznačajniji infrastrukturni i strateški projekat Hrvatske

Ovaj iznos za sada je samo usmeno saopšten, a u „Hrvatskim cestama“ i Ministarstvu saobraćaja izazvao je pravu ljutnju, jer se smatra da je cifra prenaduvana i neopravdana, te se tumači kao želja pojedinaca da u poslednji trenutak, uoči završetka radova, naplate dodatni novac koji im ne pripada, piše „Jutarnji list“.
Inače, Pelješki most trenutno je jedan od najznačajnijih projekata za Hrvatsku, ne samo infrastrukturno, već i strateški. Naime, taj most spaja zapadni sa istočnim delom hrvatske obale, koja je presečena malim pojasom teritorije BiH oko Neuma.
„Pelješki most je najvažniji i najveći infrastrukturni projekt koji trenutno sprovodimo u Hrvatskoj, a ono što nas posebno veseli jeste da se svakim danom sve više bližimo njegovoj realizaciji. Njime naša zemlja konačno spaja svoju teritoriju i slobodno možemo reći kako je Vlada ostvarila dugo željeni san od kojeg su mnogi želeli da odustanu“, rekao je nedavno, prilikom spajanja konstrukcije mosta, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Ukupna vrednost projekta, koji uključuje most, ali i pristupne puteve, tunele i drugu infrastrukturu, procenjena je na 420 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala