- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gotova istraga o vakcini „Moderne“: Ljudska greška, za jedan milimetar

© AP Photo / John LocherVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Japanska farmaceutska kompanija „Takeda“ saopštila da je „ljudska greška“ dovela do prisustva metalnih čestica u vakcini protiv kovida 19 kompanije „Moderna“.
U izveštaju kompanije se navodi da je jedan španski proizvođač vakcina u julu otkrio zagađivače u nekim bočicama, piše Rojters.
Japanske vlasti su u avgustu suspendovale upotrebu tri serije vakcina „Moderne“ koje sadrže 1,63 miliona doza nakon što su obaveštene o kontaminaciji.
„Moderna“ je sprovela istragu u partnerstvu sa „Takedom“ i španskim proizvođačem Rovi, koji upravlja pogonom u kome je došlo do zagađenja.
U novom izveštaju kompanije se navodi da je problem proizašao iz „nepravilnog sastavljanja i da je nastao zbog ljudske greške koja je specifična za vizuelnu pogrešnu procenu potrebnog razmaka od 1 milimetar između proizvoda i mašine koja postavlja poklopce na bočice sa vakcinama“.
Ukupno je istraženo pet uzastopnih serija vakcine „Moderne“ protiv kovida 19 proizvedenih u Roviju između 27. juna i 3. jula.
Prve tri serije su isporučene u Japan i zatim povučene nazad, nakon otkrića čestica za koje se ispostavilo da su od nerđajućeg čelika u 39 bočica.
Četvrta serija vakcina nije prošla inspekciju nakon otkrića čestica 2. jula, dok je petu zadržala kompanija Rovi, prenosi B92.
Problemi sa serijama prijavljeni su „Moderni“, „Takedi“ i japanskom Ministarstvu zdravlja, ali tada su prve tri serije već bile puštene u upotrebu jer su „prošle inspekciju i nisu se smatrale neispravnim“.
U izveštaju se takođe navodi da će poboljšanje procedure rada i upotreba novog preciznog alata pomoći da se spreči ponavljanje problema.
Kompanije i japansko Ministarstvo zdravlja saopštili su da čestice nerđajućeg čelika ne predstavljaju dodatni rizik za zdravlje.
Moderna vakcina protiv virusa korona u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
SVET
Dve osobe umrle u Japanu pošto su primile Moderninu vakcinu iz povučene serije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala