- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ o smanjenju tranzita gasa u Evropu: Isporuke su u skladu sa zahtevima i obavezama

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica na beloruskom delu gasovoda "Jamal-Evropa".
Gasna kompresorska stanica na beloruskom delu gasovoda Jamal-Evropa. - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
„Gasprom“ isporučuje gas evropskim potrošačima u potpunosti u skladu sa zahtevima i ugovornim obavezama, saopštila je ruska kompanija, komentarišući smanjenje tranzita gasovodom „Jamal-Evropa“.
„Na osnovu tih zahteva, kao i mogućnosti za optimizaciju portfolija kapaciteta, kompanija rezerviše kapacitete za transport gasa u određenim pravcima“, pojasnili su iz „Gasproma“.
Podsetimo, protok gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“ 1. oktobra smanjen je četiri puta u odnosu na prethodni dan, saopštio je nemački operater za transport gasa „Gaskejd“.
Pumpanje gasa u tački na izlazu iz Poljske u Nemačku u proseku iznosi 0,5 miliona kubnih metara na sat, dok je ranije bilo oko 2,2 miliona.
„Gasprom“ je ranije rezervisao tranzitne kapacitete gasovoda „Jamal-Evropa“ za oktobar u iznosu od oko 1,3 miliona kubnih metara na sat.
Gasovod „Jamal-Evropa“, dužine preko 2.000 kilometara, prolazi preko teritorije četiri zemlje – Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke. Kapacitet gasovoda je do 33 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
Cene gas u Evropi danas su oborile novi rekord – za hiljadu kubnih metara potrebno je 1.200 dolara, pokazuju izveštaji sa berze.
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
„Gasprom“ smanjio tranzit gasa u evropska skladišta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala