- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta zapravo znači poruka koju je uputio Federer

© AP Photo / Halden KrogRafael Nadal i Rodžer Federer u zagljaju
Rafael Nadal i Rodžer Federer u zagljaju - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Činjenica da su Rodžer Federer i Rafael Nadal prerano završili takmičarsku sezonu, kao i njihove izjave u vezi sa narednim izdanjem nedavno okončanog Lejver kupa vode samo ka jednom zaključku – dvojica velikih tenisera blizu su kraja, ali to neće objaviti na zvaničan način. Ipak, Federer je okončanje takmičarske karijere najavio, između redova.
Federer i Nadal hodaju na štakama, bore se sa teškim i hroničnim povredama, a datum povratka na teren je više nego neizvestan.
Pritom, godine u kojima se nalaze dodaju novi nivo sumnje na to da su karijere dvojice velikana belog sporta na samom kraju, ali oni kraj ne pominju.
Ipak, pominje se nešto drugo...
„Rodžere, šta kažeš na dublove sledeće godine?“, napisao je Nadal.
Ubrzo je stigao i odgovor od Švajcarca.
„Okupljanje starog dua Fedal u Londonu bi bilo neverovatno“, javio se Federer.
Ranjeni lavovi svetskog tenisa su u poslednjim mesecima produbili svoje prijateljstvo – spojile su ih iste „muke“, povrede, godine, ali i Novak Đoković, koji ima više šanse od obojice da osvoji rekordni 21. Grend slem trofej.
Lejver kup je, iz nekog razloga, postao glavna tema u teniskom svetu, a priči se pridružio čovek koji je na silu uguravan u „veliku četvorku“ – Endi Mari.
„Sviđa mi se taj događaj, mislim da je to dobar šou za naš sport. Ako mi renking bude dozvolio, razmotriću da zaigram sledeće godine“, naveo je Mari.
Lejver kup je takmičenje timova, u aktuelnom formatu igraju tim sveta i tim Evrope, a postoji dilema o tome da li je takav turnir legitiman za ATP trku i generalno takmičenje tenisera, pošto je u suštini – timsko.
Najpoštenije bi se moglo reći da se radi o egzibiciji i to je ključna reč u celoj priči.
Nadal i Federer ne žele da proglase kraj karijera, iako je sasvim jasno da oni na narednim Grend slem turnirima, osim eventualno Španac na Rolan Garosu, nemaju velike šanse, imajući u vidu da nova generacija, predvođena Danilom Medvedevim, Aleksandrom Zverevim, Stefanosom Cicipasom, stiže na najviši nivo neverovatnom brzinom i u narednoj godini će pokušati da preuzme primat od velike trojke.
Da je Federer na korak od pretvaranja sebe u egzibicionog tenisera, potvrdio je i poslednjom izjavom.
„Navijači zaista meni znače mnogo, ali ja ne želim da zlostavljam svoje telo. Ja i dalje želim da igram egzibicione mečeve i da idem na mesta na kojima nisam ranije bio. Ali, želim da budem i uz svoju decu i da skijam“, istakao je Federer.
Igrom rečima Švajcarac je jasno stavio do znanja da se od njega ne može očekivati takmičarski tenis, bar ne u meri koju bi želeli njegovi navijači, ali ostaje jedno pitanje – zašto on, a sa njim i Nadal, ne kažu jednostavno da je kraj kada je već izvesno da jeste?
Kako stvari sada stoje, oni će pokušati još jednom, pošto se oporave od povreda, ako uopšte uspeju to da urade jer smo videli kako je Federer izgledao u pokušaju prethodnog vraćanja, dok je kod Nadala povreda hronične prirode i pitanje je koliko njegovo telo može da trpi napore.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SPORT
„Novak je probao da uradi nemoguće“
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
SPORT
Federer na štakama poručio: „Novak ne zna u kakvom smo stanju Rafael i ja“ /video/
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
SPORT
„Nadal se vraća i može da pobedi Novaka”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala