Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Došli smo do neke vrste kompromisnog rešenja za deeskalaciju situacije na severu Kosova, kojim sam veoma zadovoljan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Dogovoreno je da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8 sati simultano sa uklanjanjem barikada, najkasnije do 16 sati, rekao je Vučić.
Kfor će svoje snage postaviti i pre implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće dve nedelje.
Od 4. oktobra uspostavlja se stiker režim kao privremena mera pre konačnog rešenja u vezi sa registarskim tablicama, koje je odloženo i o kome će se govoriti u Briselu
Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda, prvi sastanak biće održan 21. oktobra i doneće rešenje u roku od šest meseci.

Važan odlazak ROSU sa severa Kosova

Vučić je rekao da je za nas jedna od najvažnijih stvari odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa Kosova i Metohije. Istakao je da je ovim sporazumom Srbija odbranila pravo na slobodu kretanja i normalan protok roba, te je očuvan i mir.
„Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da se u budućnosti takve akcije Albanaca neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu“, rekao je Vučić.
„Uradili smo jednu stvar o kojoj ne možemo da govorimo javno, o čemu je obaveštan i NATO, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao što je Kfor i sami biti spremni da zaštitimo svoj narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić i dodao da „situacija na Kosovu i Metohiji nikada neće biti dobra.
„Evropska unija pozvala je da se poštuju svi sporazumi koji su postignuti do sada, što se odnosi i na osnivanje Zajednice srpskih opština. To je sledeća tema u dijalogu“, rekao je Vučić.

Zajednica srpskih opština sledeća tema

On je objasnio da će „EU kao fasilitator procesuirati sve što proizilazi iz prvog sporazuma (Briselskog) kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača“ i da će „ZSO i kršenje tog sporazuma biti prvi na dnevnom redu“.
Predsednik Srbije je rekao da nam „predstoji teški period razgovora i teška borba oko ZSO“.
„Ne verujem da žele da pristanu na to. Moguće je da dođu i kažu: „A mi nećemo“. Moguće je da će da nastave kampanjom protiv Srbije. Važno je da razgovaramo i ne pravimo odnos neprijateljstva“, rekao je Vučić.
On je naveo dve mane dogovora koji je postignut u Briselu.
„Jedna je što ćemo do nekog težeg rešenja moći da dođemo u periodu od šest meseci i ono što sporazum predviđa upotrebu svih tablica sa srpskim oznakama, ali će u praksi one moći da se koriste samo na severu Kosova, ali to za Srbe na Kosovu nije veliki problem“, dodao je Vučić i objasnio da skidanja tablica više neće biti.
Miroslav Lajčak dolazi u Patrijaršiju na sastanak sa patrijarhom Porfirijem - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Dogovor u tri tačke: Lajčak objavio zaključke sastanka Beograda i Prištine
Srpski vojnici u blizini administrativnog prelaza Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
Podkast
Da li je Jarinje uvod u „pakleni oktobar“ I Svet sa Sputnjikom
Srpski avioni super-galeb - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
SRBIJA
Srpski „orlovi“ i helikopter Kfora iznad Jarinja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala