- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud suspendovao odluku o obaveznoj vakcinaciji u Sloveniji

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Ustavni sud Slovenije je privremeno suspendovao odluku vlade o obaveznom vakcinisanju državnih službenika, zato što je ocenio da se na taj način krše njihova prava o radu.
Nekoliko sindikata zatražilo je ocenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. oktobra za dolazak na posao moraju da imaju potvrdu da su se vakcinisali najmanje jednom dozom vakcine protiv korona virusa ili da su virus preležali, prenosi agencija Hina.
Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju preti otkaz, a vlada tvrdi da je samo reč o privremenoj meri kako bi se zaštitilo zdravlje i normalno funkcionisanje države.
Ustavni sud je ocenio da bi odluka mogla da dovede do otkazivanja ugovora o radu.
"To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova radna prava", naveo je sud u obrazloženju.
Ovom suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do prvog oktobra morali da dobiju barem prvu dozu vakcine, a do prvog novembra drugu, kako bi mogli da nastave da rade.
Vlada je ovu meru, kako se navodi, nameravala vremenom da proširi na druge kategorije stanovništva kako bi se broj vakcinisanih povećao na 70 odsto populacije, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala