- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Upaljen alarm u Pentagonu: Porastao broj samoubistava u američkoj vojsci

© AP Photo / John MinchilloAmerička vojska ispred Kapitola tokom protesta 6. januara
Američka vojska ispred Kapitola tokom protesta 6. januara - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Broj samoubistava u američkoj vojsci prošle godine skočio je za 15 odsto, a Pentagon je pozvao danas na dodatne napore da se ovaj zabrinjavajući trend preokrene.
Kako javlja AP, prema podacima koji su objavljeni, tokom prošle godine je bilo 580 samoubistava u poređenju sa 504 godinu dana pre, a od toga broj samoubistava vojnika Nacionalne garde skočio je za oko 35 odsto sa 76 u 2019. na 103 prošle godine, dok je aktivna vojska zabeležila rast od skoro 20 odsto.
Prema navodima Pentagona, muški pripadnici vojske mlađi od 30 godina su u najvećem riziku od samoubistva.
Dok oni čine manje od 42 odsto ukupnih trupa, među njima je zabeleženo 63 odsto smrtnih slučajeva zbog samoubistva.
Daleko najčešći način samoubistva među vojnicima bio je pištoljem, zatim vešanjem ili gušenjem.
"Podaci su zabrinjavajući. Stope samoubistava među našim pripadnicima vojske i u vojnim porodicama i dalje su previsoke, a trendovi ne idu u pravom smeru.“ poručio je ministar odbrane Lojd Ostin.

Samoubistva su već dugo problem u američkoj vojsci

Iako su uzroci samoubistva složeni, vojni lideri su ranije saopštili da veruju da je pandemija kovida 19 doprinela dodatnom stresu pripadnika vojske, ali prema današnjim podacima je saopšteno da nije primećena „statistička promena stope samoubistava“ koja bi ukazivala na to da je pandemija imala uticaja.
Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi priznao je da Ministarstvo odbrane ne može u potpunosti da objasni porast samoubistava poslednjih godina.
„Teško je označiti posebnu uzročnost samoubistva na individualnoj osnovi, a kamoli na institucionalnoj osnovi. I mislim da je to razlog zašto nam je tako teško da razgovaramo o bilo kakvoj specifičnosti, osim što možemo reći da ovo shvatamo veoma ozbiljno'", poručio je Kirbi.
Vojni čelnici su danas nazvali samoubistvo značajnim izazovom za službu, ističući da se trend povećava poslednjih pet godina.
"Iako nema jasnog objašnjenja šta uzrokuje porast samoubistava, shvatamo da moramo da učinimo više u njihovom sprečavanju i da osiguramo da resursi za to budu svima i lako dostupni", poručili su u saopštenju sekretar vojske Kristin Vormut i načelnik štaba vojske general Džejms Mekonvil.
Zvaničnici vojske su saopštili da su stope vojnih samoubistava uporedive sa civilnim stopama u SAD, s tim da je upotreba vatrenog oružja bila češća u vojsci nego kod civilnog stanovništva, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala