- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko-američki pregovori o strateškoj stabilnosti: Malo dodirnih tačaka

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Rusija i Amerika su postigle „slab napredak“ u pregovorima o sajber-bezbednosti, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Na osnovu onoga što mi je poznato donosim kratak zaključak – to je slab napredak, ali i to je samo po sebi dobro“, rekao je Rjabkov nakon druge runde pregovora Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti u Ženevi.
Kako je dodao, zasad postoji veoma malo dodirnih tačaka između Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti.
„Uprkos postojećim neslaganjima, a ima ih mnogo, postoji želja i spremnost da se nastavi sa procesom, da se tačnije definišu granice mogućeg i bar započne sa definisanjem dodirnih tačaka kojih je veoma malo“, istakao je diplomata.
Prema njegovim rečima, Rusija i Amerika su se dogovorile da formiraju dve radne grupe za stratešku stabilnost. Prva radna grupa će se baviti principima i zadacima buduće kontrole naoružanja, a druga će biti zadužena za potencijale strana u toj sferi, kao i za njihove postupke koji mogu imati strateški efekat.
Takođe je saopštio da će bilateralna savetodavna komisija Rusija-Amerika o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju početi sa radom u Ženevi 5. oktobra.
Evropa i dalje ne reaguje na predlog Rusije o moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, ocenio je Rjabkov.
„Evropskim zemljama je, sudeći po svemu, svejedno šta se dešava ispred njihovih vrata“, konstatovao je Rjabkov, istakavši da i Vašington zadržava negativan stav prema predlogu ruske strane o moratorijumu.
Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države donele su ranije odluku da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja pod uslovima Moskve.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Situacija u Evropi je eksplozivna — upozorava Šojgu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala