- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ministar zdravlja: Završena treća faza ispitivanja „Sputnjika Ve“ — potvrđena visoka efikasnost

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Treća faza ispitivanja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je završena ─ pokazana je visoka bezbednost i efikasnost, izjavio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.

„Sprovodili smo klinička ispitivanja treće faze vakcine 'Sputnjik Ve' i ona je završena uz učešće pacijenata uzrasta preko 60 godina. Pokazan je visoki nivo bezbednosti i efikasnosti vakcine i danas je u toku priprema konačnog izveštaja“, rekao je Muraško na sednici prezidijuma Koordinacionog saveta za borbu protiv kovida 19 pri ruskoj vladi.

Takođe je napomenuo je da centar „Gamaleja“, tvorac ruske vakcine, radi na novom spisku medicinskih indikacija za vakcinaciju „Sputnjikom Ve“ i njegove primene.

Oko 50 miliona Rusa primilo bar prvu dozu, a obe — 40 miliona

Istovremeno, ministar je istakao da je više od 49 miliona ruskih državljana primilo bar jednu dozu vakcine, a da je oko 40 miliona završilo sa vakcinacijom.
„Prvom komponentom je danas u zemlji vakcinisano već više od 49 miliona ljudi. Obe komponente primilo je preko 40 miliona osoba. Više od 1,5 miliona građana Ruske Federacije vakcinisano je 'Sputnjikom lajt'“, izjavio je Muraško.
Kako kaže, zaštita i efikasnost vakcina u Rusiji se vide, jer većina obolelih od korone koji dolaze u bolnice – nisu vakcinisani.
Trenutno je u Rusiji registrovano pet vakcina protiv kovida 19. Prva od njih, „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju je proizveo Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ uz podršku Ruskog fonda za direktne investicije, naširoko se koristi za masovnu imunizaciju i odobrena je u 70 zemalja. Rusima je takođe dostupna „EpiVakKorona“ novosibirskog centra „Vektor“ i „KoviVak“ Centra „Čumakov“ Ruske akademije nauka.
Za revakcinaciju se preporučuje „Sputnjik lajt“ lakša verzija „Sputnjika Ve“ koja pretpostavlja jednokratnu primenu preparata. Osim toga, Ministarstvo zdravlja je nedavno registrovalo i vakcinu „EpiVakKorona N“ koja sadrži isti aktivni sastojak kao i „EpiVakKorona“, ali se one na različite načine sintetišu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala