- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Kosovski Albanci cinično krše postignute sporazume

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Slanjem svojih specijalnih snaga u područja Kosova i Metohije naseljena Srbima kosovski Albanci grubo su prekršili obaveze koje imaju prema Briselskom sporazumu, izjavio je zamenik portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zajcev.
Na pitanje kako Ministarstvo spoljnih poslova Rusije vidi dugoročno rešenje krize na severu Kosova koja je izbila zbog prava na korišćenje registarskih tablica, ruski diplomata je podsetio da su Beograd i Priština 14. septembra 2016. potpisali sporazum koji proističe iz Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.
Kako je istakao, u članu 5 tog dokumenta jasno je navedeno da će Kosovo produžiti važenje registarskih tablica na pet godina, nakon čega će strane ponovo razgovarati o tom pitanju uz posredovanje EU, u slučaju potrebe. O tome se mora raspravljati za pregovaračkim stolom uz učešće ovlašćenih predstavnika strana.

„Umesto toga, prištinske vlasti su u područja Kosova naseljena Srbima poslale svoje specijalne snage, pokušavajući da nametnu rešenja koja njima odgovaraju. Time kosovski Albanci direktno grubo i cinično krše svoje obaveze u kontekstu nepotpunog pravnog procesa čija je svrha da reguliše problem sa slobodom kretanja“, istakao je Zajcev.

Podsetimo, ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.
Vladimir Čižov - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Čižov upozorava: Opasnost od izbijanja sukoba na administrativnoj liniji - povišena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala