- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija izrazila zabrinutost Americi zbog AUKUS-a: Izložićemo ta pitanja u Beču

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik SAD Džo Bajden, premijer Australije Skot Morison i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanku povodom novog saveza AUKUS
Predsednik SAD Džo Bajden, premijer Australije Skot Morison i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanku povodom novog saveza AUKUS - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Tokom konsultacija sa Amerikom u Ženevi, Rusija je izrazila zabrinutost u vezi sa formiranjem saveza Australije, Velike Britanije i SAD (AUKUS), izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Prema njegovim rečima, to novo visoko tehnološko partnerstvo zemalja uključuje predaju Australiji tehnologija za nuklearni pogonski sistem u kontekstu očekivanog pravljenja osam nuklearnih podmornica za australijsku Ratnu mornaricu.
Rjabkov je precizirao da je novi sporazum u suprotnosti sa režimom neširenja nuklearnog oružja što, prema njegovom mišljenju, zahteva obraćanje Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (MAGATE).

„Nameravamo da izložimo ta pitanja u Beču preko Međunarodne agencije za nuklearnu energiju. Ranije smo ih izneli Amerikancima preko ambasadora u Moskvi Džona Salivana. Ovih dana slično činimo u Kanberi i Londonu“, dodao je diplomata.

Rjabkov je takođe saopštio da Rusija ne može da ignoriše nameru Velike Britanije da krene putem povećanja brojnosti nuklearnih arsenala.
„U tom kontekstu za rusku stranu je od primarnog značaja ono što se dešava sa nuklearnim arsenalima najbližih, evropskih saveznika Amerike – Velike Britanije i Francuske. Upoznati smo sa namerama Londona da krene putem povećanja svojih mogućnosti u toj sferi – ako ne sada, onda vremenom. To je ozbiljan momenat koji ne treba ignorisati“, istakao je on.
Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon. Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.
Nuklearna podmornica Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Rusija upozorava na rizik: AUKUS će podstaći druge zemlje na kupovinu nuklearnih podmornica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala