- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Počinju pregovori oko rekonstrukcije crnogorske Vlade

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Premijer Zdravko Krivokapić sjutra počinje razgovore sa predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji Vlade.
Krivokapić će imati odvojene sastanke s čelnicima DF-a, SNP-a i Prave Crne Gore. GP URA i Demokrate obaviješteni o sastancima, ali još nisu dobili poziv
Iz Demokratskog fronta i PZP-a su Sputnjiku potvrdili da će se Krivokapić sjutra sastati s čelnicima koalicije koju je predvodio na parlamentarnim izborima prošle godine - Demokratskog fronta (Nova, DNP i PzP), Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore.
Demokratama i Građanskom pokretu (GP) URA do juče popodne nije stigao premijerov poziv, ali su te partije obaviještene o sastancima koje on organizuje.
Sjednica Glavnog odbora GP URA, koja je trebala da se održi ove sedmice, na kojoj je trebalo da se raspravlja o ponudi premijera, odloižena je za narednu, zbog službenih obaveza predsjednika i vicepremijera Dritana Abazovića.
Iz GP URA prethodno su saopštili da će prihvatiti dijalog o rekonstrukciji, ali upozoravaju da nijesu za ulazak političara u Vladu.
Kriza aktuelne vlasti, zbog koje se ovih dana pregovara o rekonstrukciji Krivokapićevog kabineta, počela je formiranja ekspertske vlade - protiv koje je bio DF, a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
DF je zbog toga otkazao podršku Krivokapiću, poručujući da ako ne budu izabrani nova vlada i novi premijer, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne izbore. Tada su najavljivali i jesenje proteste protiv vlade.
Preokret u odnosima DF i premiojera desio se u noći uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je održano 5. septembra na Cetinju.
Sedmicu nakon toga događaja koji je uzdrmao crnogorsku političku i društvenu scenu, DF je sklopio primirje i s Demokratama, s kojima je predhodno razmjenjivao teške optužbe. Dva politička subjekta zajednički su saopštili da Vladu treba rekonstruisati tako da umjesto dosadašnjih 12 ministarstava ima 18 i tri potpredsjednika. Na sjednici Skupštine na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada, dodali su, treba birati i Tužilački savjet.
Premijer Krivokapić je nakon toga predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele.
I premijer je predložio i da se Vlada osnaži učešćem predstavnika manjinskih stranaka, pa su prije objave rekonstrukcije njeni predstavnici i razgovarali s njima, ali zasad nema najava da bi one mogle da prihavte Krivokapićevu ponudu.
I vicepremijer Abazović je razgovarao sa predstavnicima manjinskih stranaka, nakon događaja na Cetinju, čini se da je povukao takav potez da osnaži svoju poziciju pred razgovore o obnovi Vlade.
Rekonstruisana Vlada mogla bi da ima novo ministarstvo u kom će biti spojeni saobraćaj i energetika, što znači da će oni biti “otkinuti” iz sadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija.
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta trebalo bi da bude podjeljeno na dva - za sport i kulturu i prosvjetu i nauku.
Ekologija i turizam planirani su kao poseban resor, koji će biti odvojeni iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
REGION
Mitropolit Joanikije: Crna Gora ide napred, u skladu sa Njegoševim amanetom
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
REGION
Država Crna Gora se odbranila, ali ko prisluškuje premijera?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala