- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Amerika pregovara o bazama u blizini Avganistana, u igri i Rusi

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Amerika vodi pregovore o korišćenju vojnih objekata u zemljama koje se graniče sa Avganistanom za potrebe antiterorističkih operacija. U igri su i ruske baze u regionu, piše portal „Politiko“ pozivajući se na nekoliko američkih senatora.
Senatori su, kako se navodi, juče prisustvovali zatvorenom delu saslušanja u Senatu na kojem su učestvovali i predstavnici Pentagona.
„Troje visokih vojnih zvaničnika informisalo je Senat iza zatvorenih vrata o razgovorima s vladama Tadžikistana, Uzbekistana, Kirgizije i drugih država“, piše „Politiko“.
Ideja je da se u tim zemljama rasporede sredstva za potrebe antiterorističkih operacija u Avganistanu koji su Amerikanci nedavno napustili.
„Ti objekti mogu da obuhvate i baze koje koristi Rusija u tim zemljama“, precizira se u članku.
U delu saslušanja koje je bilo otvoreno za javnost ministar odbrane Lojd Ostin je senatorima rekao da se predlog o pomoći ruske strane mogao čuti još na junskom samitu lidera u Ženevi a da je načelnik združenih generalštabova Mark Mili nedavno o detaljima razgovarao sa svojim ruskim kolegom Valerijem Gerasimovom.
O ovome je nedavno pisao i američki dnevnik „Vol strit džornal“, a kongresmeni su nakon toga zatražili objašnjenje od predsednika države.
Kongresmeni su u pismu administraciji predsednika izrazili duboku zabrinutost zbog toga što Bela kuća vodi pregovore o ruskim bazama i uopšte mogućnosti vojne saradnje sa Rusijom u borbi protiv terorizma.
Prema njihovom mišljenju, saradnja s Moskvom neće doprineti ostvarivanju ciljeva Amerike u borbi protiv terorizma niti otvaranju puta ka „stabilnim i predvidljivim“ odnosima sa Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala