- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Putin i Erdogan razgovarali o vojno-tehničkoj saradnji i Siriji

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su u sredu o nastavku vojno-tehničke saradnje dveju zemalja, uključujući mogućnost proširenja saradnje u vezi sa S-400 i drugim oblastima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Razgovarali su o mogućnosti nastavka saradnje u oblasti vojno-tehničke saradnje i nastavka i proširenja saradnje na S-400 i u drugim oblastima“, rekao je Peskov novinarima.
Prema njegovim rečima, predsednici su razgovarali i o mogućnosti „proizvodnje nekih komponenata na teritoriji Turske i pominjali mogućnost saradnje u vazduhoplovstvu“.
S tim u vezi, Peskov je podsetio da su „Amerikanci isključili Tursku iz svog programa“ proizvodnje aviona F-35.
Portparol, međutim, nije dao konkretan odgovor na pitanje da li su predsednici razgovarali o novim ugovorima, među kojima i isporuka aviona Su-35 Turskoj.

O nuklearnoj elektrani „Akuju“

Putin i Erdogan na sastanku u Sočiju razgovarali su i o izgradnji nuklearke „Akuju“ i mogućnosti izgradnje novih blokova, dodao je Peskov.
„Razmatrali su velike projekte na zajedničkom dnevnom redu. Pre svega, u pitanju su nastavak izgradnje i završetak prvog energetskog bloka ‘Akuju’. Govorili su o mogućoj izgradnji novih blokova i, uopšte, o tome šta treba da se uradi u smislu naše saradnje za sektor mirnog atoma u nastajanju i nuklearne energije u Turskoj“, precizirao je Peskov.
On je naglasio da to „nije samo izgradnja jednog ili više blokova – na taj način se u Turskoj stvara novi, napredni, visokotehnološki, čisti sektor ekonomije u smislu svih zelenih tranzicija“.
„I Rusija, naravno, pomaže Turskoj u tom pogledu i namerava da dodatno proširi saradnju“, dodao je on.

Dogovori o Siriji

Dvojica predsednika potvrdila su posvećenost ranije postignutim dogovorima o Siriji.
„Ovde, nažalost, ne mogu da ulazim u detalje. Nemam takve informacije. Ali o toj temi se zaista razgovaralo. Potvrđena je posvećenost ranije postignutim sporazumima“, istakao je portparol Kremlja.
Kako je naveo, Putin i Erdogan su naglasili potrebu za isterivanjem terorista iz Idliba.
„Ponovno je potvrđena posvećenost ranije postignutim sporazumima. Istaknuta je potreba za njihovom realizacijom u smislu potiskivanja terorističkih elemenata iz Idliba, koji su još uvek prisutni i koji mogu da predstavljaju pretnju i izvode agresivna ofenzivna dejstva protiv sirijske vojske“, rekao je Peskov.
Razgovori predsednika Rusije i Turske održani su u sredu u Sočiju. Šefovi država razgovarali su o aktuelnim bilateralnim pitanjima, kao i o situaciji u regionima od obostranog interesa za dve zemlje: Siriji, Libiji, Avganistanu i Nagorno-Karabahu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala