Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako su osujećene opasne namere Prištine

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Najvažniji rezultat kompromisa postignutog u Briselu između Beograda i Prištine vezano za krizu na severu Kosova jeste povlačenje ROSU jedinica, ali i upozorenje Aljbinu Kurtiju da nisu prihvatljive bilo kakve jednostrane akcije Prištine, smatra Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.
Drecun je uveren da je kompromis koji je postignut najbolje moguće rešenje u ovom slučaju, ali i da Kurtija onemogućava da preduzme neke buduće akcije koje je možda planirao na severu u skorije vreme.

Dogovor o tablicama sprečio veće zlo

„Moguće je da je ovaj dogovor sprečio izazov koji je mogao da se pretvori u sličnu akciju Prištine, a vezana je za rok koji je Odbor parlamenta u Prištini dao tzv. vladi Kosova, da do 1. oktobra uvede u sistem naplate četiri opštine na severu. Tu je postojala opasnost da oni pokušaju da pod tim okriljem opet izvedu ovakve akcije na stanicu Valač ili na Gazivode, napominje Drecun.

Mislim, dodaje Drecun, da im je sada jasno da akcije poput ove sa tablicama, o kojima smo mi inače hteli da razgovaramo na prethodno održanom sastanku, ali su oni odbili, neće više proći i da moraju da se posvete razgovoru.

„Dakle, ovaj politički avanturizam Aljbina Kurtija mu je doneo veliki minus, jer konačno mora da prihvati da razgovara. Epilog ovog sastanka u Briselu je jasno upozorenje Kurtiju da nasilne akcije Prištine nisu prihvatljive niti nametanje rešenja na štetu srpskog naroda, već da se svi problemi moraju rešavati za pregovaračkim stolom, decidan je sagovornik Sputnjika.

Dogovor o povlačenje ROSU jedinica, po rečima Drecuna, takođe je poruka Kurtiju da ne preduzima slične akcije na bilo kom drugom delu Kosova i Metohije u srpskim sredinama.

Šta podrazumeva dogovor o stikerima

„Pokazalo se da je ovom destabilizacijom situacije na severu Kosova do mere njenog pucanja, što je moglo da dovde do definitivnog prekida pregovora o normalizaciji odnosa, Kurti izgubio podršku i onih zemalja koje stoje iza jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, uveren je Drecun.
Miroslav Lajčak dolazi u Patrijaršiju na sastanak sa patrijarhom Porfirijem - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Dogovor u tri tačke: Lajčak objavio zaključke sastanka Beograda i Prištine
Naš sagovornik smatra da je problem oko tablica, koji je i bio povod za ceo problem, rešen na trenutno najbolji način do postizanja konačnog rešenja.

„Ovo što je sada dogovoreno je zapravo stvaranje uslova da se kroz pregovore reši problem tablica i u potpunosti reši problem slobode kretanja. Stikeri koji su sada dogovoreni su sastavni deo sporazuma o slobodi kretanja još od 2016. godine. Ali Priština to nije htela da realizuje, jer su hteli da nas stave pred svršen čin i da nam nametnu da prihvatamo na teritoriji centralne Srbije tablice koje nisu statusno neutralne, dakle, nemaju oznaku KS, nego RKS — republika Kosovo. To mu je bio cilj, jer je smatrao da će na taj način barem posredno dobiti priznanje nezavisnog Kosova od Srbije, ističe Drecun.

Stikeri, objašnjava on dalje, znače da neće biti skidanja tablica koje nisu statusno neutralne sa obe strane, već će preko oznake biti prelepljen stiker, koji će prekrivati deo koji nije statusno neutralan.

Privremeno rešenje

Politikolog dr Dejan Vuk Stanković takođe smatra da je dogovor postignut u Briselu najviše što smo mogli da dobijemo u ovom trenutku.

„Dogovor koji će imati privremeni karakter je tako koncipiran da nijedna strana ne bude do kraja poražena. Srbija je dobila ono što joj je bilo najbitnije, a to je da se uklone ROSU jedinice sa severa Kosova, što olakšava život Srbima tamo, jer ih doživljavaju kao pretnju. Konačno rešenje oko tablica će biti očigledno stvar otvorenog političkog procesa koji će se desiti u nedeljama pred nama, kaže Stanković.

Milovan Drecun ukazuje i da je Srbija svojim diplomatskim, ali i svim drugim sredstvima pokazala odlučnost, što je očigledno u međunarodnoj zajednici shvaćeno ozbiljno, zbog čega je Priština i otišla nezadovoljna sa sastanaka, jer nije očekivala da će epilog biti ovakav.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka /video/
„Ovaj sporazum je bitan i zbog činjenice da su evropski posrednici insistirali da se svi postignuti sporazumi do kraja realizuju, što budi nadu da će ZSO konačno doći na dnevni red i da će Priština biti prinuđena da o tome razgovara i da se ta zajednica formira“, zaključuje Drecun.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala